Mannen zaterdag, 1, 2e klasse D

5 maart 2016 14:30

Roozeboom, W.

FC Binnenmaas - BVCB 1 - 1 (1 – 1)

BVCB wil graag de tweede periodetitel overnemen van Feyenoord. Het is daarin echter afhankelijk van het resultaat van de inhaalwedstrijd CWO tegen Spirit. Mocht de Hoekse club de zinnen hebben gezet op de derde periode, dan is de laatste reeks van negen duels met een valse start ingezet. Na een redelijke eerste helft en een allerbelabberdste tweede moeten BVCB en tegenstander Binnenmaas zich tevreden stellen met één punt.

Op het fraai aangelegen sportpark De Lange Weide treedt BVCB aan met exact hetzelfde elftal waarmee in de laatste wedstrijd met 4 – 1 van Papendrecht werd gewonnen. Tegenstander Fusie Club Binnenmaas werd eerder dit seizoen met diezelfde cijfers op een afgetekende nederlaag getrakteerd. Net als in oktober bevindt FC Binnenmaas zich nog steeds op de vierde plaats op de ranglijst. BVCB staat al weken op de tweede plek; men zou dit duel dus als een subtopper mogen beschouwen. Maar achteraf bezien zou dit predicaat, wat de kwaliteit van het spel betreft, een te hoge waardering zijn.

BVCB begint niet goed aan de wedstrijd. Het is de club uit Maasdam die brutaal van start gaat en al snel de weg richting het Hoekse doel weet te vinden. De Hoekse verdediging komt in de eerste minuten in een aantal één-tegen-één-situaties terecht, waarin het alle zeilen moet bijstellen om een vroege achterstand te voorkomen. In de vierde minuut lijkt Binnenmaas op voorsprong te komen als een slim genomen vrije trap door Danny Maijers kan worden binnen getikt. Maijers staat echter in buitenspelpositie en de treffer wordt geannuleerd door de matig optredende scheidsrechter Roozenboom.

Zeven minuten later gaat het wederom mis in de Hoekse defensie. Richard de Wit krijgt alle gelegenheid om in te passen op clubtopscoorder Maijers, die nu wel de 1 – 0 op het scorebord weet te brengen. BVCB protesteert bij Roozeboom, omdat de Maasdamse spits ook nu  buitenspel gestaan zou hebben, maar de protesten zijn tevergeefs.

Na de vroege voorsprong voor de ploeg van trainer Leo Dekker lijkt BVCB wakker geschud en breekt er een fase aan waarin BVCB lange tijd de baas is in het veld. Er gaan al snel mogelijkheden ontstaan om de opgelopen averij te herstellen. De eerste kans ontstaat na een goed genomen vrije trap van Nicky Walbeek. De bal komt voor de vrij staande Mike van der Steen, die de bal echter niet goed genoeg kan raken om doeltreffend te zijn. BVCB komt steeds beter in zijn spel en dat betekent dat er goed gezocht wordt naar de vrijstaande medespelers en de bal van speler tot speler gaat. Ondanks het hobbelige veld slagen de pupillen van Melvin Boel er in deze fase in om bij vlagen goed combinatievoetbal te spelen. Een korte corner tussen Walbeek en Guido van der Zee levert de tweede goede kans op voor BVCB. De uiteindelijke voorzet van Walbeek kan niet overtuigend genoeg worden ingekopt door de mee opgekomen Christiaan Hartmans. Halverwege de eerste helft eindigt een fraaie aanval over meerdere schijven tot een schotkans van Yousif de Kock, die zijn inzet net naast ziet gaan.

Vlak voor het verstrijken van het eerste half uur komt BVCB verdiend op gelijke hoogte. Guido van der Zee zet een soloactie in vanaf links, die hem ter hoogte van de achterlijn brengt. Binnen het zestienmetergebied omspeelt de middenvelder twee tegenstanders en brengt de bal naar zijn rechtervoet. Daar waar een ieder verwacht dat hij de bal zal terugtrekken, besluit Van der Zee om zelf af te ronden en slaagt daar in met vlag en wimpel: 1 – 1. Ook na de gelijkmaker behoudt BVCB het betere van het spel.

In de 37ste minuut wordt de meeste fraaie aanval van deze middag op de mat gelegd. Een prima combinatie tussen Walbeek en Van der Steen levert een schotkans op voor laatstgenoemde. Het fraaie schot had een beter lot verdiend; nu spat de pegel uiteen op de buitenkant van de paal.

Na deze actie is het wel gedaan met het goede voetbal en zijn de resterende minuten van de eerste helft niet om aan te zien. Binnenmaas verdedigt met man en macht het gelijke spel en BVCB is niet bij machte om daar iets daadkrachtigs tegenover te stellen. De meeste Hoekse aanvallen lopen (te veel) over de linkerkant, daar waar juist het zwakke punt in de Maasdamse verdediging op hun linkerkant ligt. Het mag op zijn minst merkwaardig genoemd worden, dat het spel van de Hoeksenaren niet meer gericht is op die zwakke schakel.

Wat zich vlak voor rust al openbaarde, zet zich in de tweede helft voort. Het vertoonde spel is ver beneden peil en het is BVCB dat na rust alle zeilen moet bij zetten om niet weer met een achterstand te worden geconfronteerd. Met een halve omdraai neemt Sjoerd van de Pers een voorzet van de behendige Aaron Peres Maria op de wreef. Het fraaie schot suist snoeihard over het doel van Van der Molen. Het zal één van de zeldzame lichtpuntjes zijn in dat meer dan matige tweede bedrijf.

Het is twintig minuten wachten na de thee alvorens BVCB weer eens in de buurt van keeper Sam Kerkhof komt. Eindelijk verloopt een aanval over de Hoekse rechterkant en is Faybian Hertstein in staat om een goede voorzet af te leveren. De hoog springende Hartmans torent boven alles en iedereen uit, maar ook zijn tweede kopbal is niet doeltreffend.

Met het inbrengen van Michael de Rooij voor De Kock probeert Boel een tweede treffer te forceren. Binnen luttele minuten lijkt De Rooij direct succes te hebben, als hij een corner van Walbeek binnen lijkt te tikken. De inzet is net even te slap om Kerkhof te passeren, die nu de kans heeft om op de doellijn redding te brengen.

Het is typerend voor de kansen van BVCB dat die moeten ontstaan vanuit hoekschoppen en vrije trappen. Gedurende de gehele tweede helft is het niet in staat om ook maar één fatsoenlijke aanval op te bouwen. Aan de andere kant moet het alles op alles zetten om Binnenmaas van het lijf te houden. Met name de al eerder genoemde Peres Maria bezorgt de Hoekse defensie soms handen vol werk, maar in echt grote problemen komt BVCB nu ook weer niet.

Het duel bevindt zich reeds in blessuretijd als Van der Zee nog een mogelijkheid krijgt om de winst alsnog mee naar Bergschenhoek te nemen. Ook nu komt het gevaar voort uit een vrije trap, waarna de afvallende bal voor de voeten van Van der Zee komt, die zijn schot net niet genoeg kan drukken om te voorkomen dat de bal over vliegt.

Bij veel van de aanwezigen op sportpark De Lange Weide zal het eindsignaal van Roozeboom als muziek in de oren hebben geklonken. Binnenmaas is maar al te blij met het ene punt, dat het over houdt aan het povere duel. Bij BVCB overheerst het chagrijn.

BVCB schrijft het eerste gelijkspel van dit seizoen in de statistieken bij. Volgende week staat er opnieuw een subtopper voor BVCB op het programma. In een thuiswedstrijd speelt het tegen Piershil dat zich geruisloos heeft opgewerkt naar de derde plaats, waar het kijkt naar een achterstand van maar liefst 12 punten op de eerstkomende tegenstander. Melvin Boel en de zijnen zien de achterstand op Feyenoord groeien tot 6 punten, waarbij  de Varkenoorders ook nog eens een duel tegoed hebben.

Opstelling BVCB: Wesley van der Molen, Eytan Scheimann, Dennis van der Haas, Christiaan Hartmans, Robin van Willigen, Roy Eekman (57’ Rany Skaff), Faybian Hertstein, Guido van der Zee, Mike van der Steen, Nicky Walbeek (83’Koen Mooij), Yousif de Kock (73’ Michael de Rooij)

Verslag: HP Goudappel                                      Foto's: Ronald Kroos