75'

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse D

30 januari 2016 14:30

Syed, A.

BVCB speelde afgelopen zaterdag voor het eerst sinds de winterstop in competitieverband. Tegenstander is Spirit uit Ouderkerk aan de IJssel, de ploeg van oud-BVCBtrainer Cees van der Poel. In een bij vlagen redelijk gelijk opgaand duel krijgt BVCB de meeste kansen en verzilvert er daar drie van. Een opstootje rondom de derde Hoekse treffer is voor arbiter Syed aanleiding om de wedstrijd 10 minuten te staken. Na de afkoelperiode gebeurde er weinig noemenswaardige feiten,  waardoor een einstand van 3 -0 op het scorebord stond.

Na de winterstop is het altijd afwachten hoe een team, hoe de spelers, uit de gedwongen pauze komen. Afgaand op de vriendschappelijke duels die BVCB in januari speelde, was er allerminst de overtuiging dat BVCB net zo goed voor de dag zou komen als voor de winterstop. Tel daarbij op dat trainer Melvin Boel te maken had met een aantal afwezigen en men kan dat gevoel onderschrijven. Positief is in ieder geval de rentree in de basis van Robin van Willigen, die voor de winterstop een aantal duels aan zich voorbij moest laten gaan.

Van Willigen start overigens met een foutieve (te korte)  terugspeelbal op zijn keeper Wesley van der Molen. De Hoekse doelman glijdt buiten zijn zestienmetergebied en beroert daar de bal met zijn linkerhand. Arbiter Syed zou volgens de letter van de regel deze actie met de rode kaart kunnen bestraffen. Wellicht omdat de wedstrijd slechts een minuut oud is, laat hij het bij geel. Een actie die bij de Ouderkerkers de nodige irritaties oplevert.

Het eerste kwartier gaat redelijk gelijk op en levert BVCB een aantal goede mogelijkheden op. Het eerste kansje is voor Yousif de Kock die aan het ende van een goede Hoekse aanval staat, maar de bal net iets te hoog mikt. Even later is De Kock wel trefzeker met een mooi stiftballetje over keeper Haasnoot, maar het doelpunt wordt, terecht, geannuleerd vanwege buitenspel. De derde kans is weggelegd voor Eytan Scheimann, die op volle snelheid over de rechterkant is op komen stomen en vervolgens kan scoren, ware het niet dat Haasnoot redding weet te brengen met zijn voeten.

Niet veel later moet zijn BVCBcollega ook aan de bak, als aanvoerder Van Vliet Marc van der Zee weet te bereiken. De inzet van Van der Zee wordt vakbekwaam door Van der Molen onschadelijk gemaakt.  In de tegenaanval schakelt BVCB snel om en kan De Kock opnieuw voor gevaar zorgen. De aanvaller, deze wedstrijd vanaf links spelend, heeft een goede individuele actie in huis, waarmee hij twee tegenstanders omspeelt en zichzelf daarmee voor Haasnoot zet. De Ouderkerkse keeper weet met een handje ternauwernood zijn doel schoon te houden.

Zo krijgt BVCB in het eerste half uur voldoende kansen om op voorsprong te komen. BVCB speelt met Rany Skaff en Roy Eekman op het middenveld. Rob Rutten is de derde middenvelder. Zij vullen de afwezigheid van Guido van der Zee weekendje weg) en Nicky Walbeek (geblesseerd) op. Opmerkelijk is ook de plaats op de reservebank voor Kevin Paqué. De jonge BVCB-er die juist dit seizoen weer terugkeerde na zijn avontuur bij Excelsior, maakte deze week wereldkundig zijn club aan het einde van het seizoen weer te verlaten. Saillant detail is dat Paqué BVCB inruilt voor SC Feyenoord, nota bene de grootste concurrent op dit moment. Trainer Boel windt er geen doekjes om, als je vraagt naar deze verwijzing naar de reservebank en geeft ruiterlijk toe dat een en ander met elkaar te maken heeft.

Na ruim een half uur spelen lukt het BVCB eindelijk de score te openen. Een pass van achteruit op Rob Rutten wordt door de nummer 10 knap gecontroleerd en vervolgens onder doelman Haasnoot binnen geschoten.

Vijf minuten voor de rust weet Van der Molen andermaal zijn klasse te tonen. Uit een klutssituatie op het middenveld komt de bal met puur toeval in de voeten van de scherp staande Van Vliet. Ook nu is Van der Molen weer de situatie de baas en houdt met een uitstekende redding de Hoekse voorsprong intact.

Na de rust is de eerste kans voor de gasten. Christiaan Hartmans is even te laconiek in het duel en moet zijn foutje herstellen met een overtreding, welke hem een gele kaart oplevert. Hiermee incasseert hij zijn vierde gele kaart van dit seizoen, wat hem automatisch op een schorsing komt te staan. De vrije trap vanaf het puntje van het zestienmetergebied wordt goed ingeschoten door Eric Jansen. De bal die vervaarlijk richting de kruising gaat, wordt met een prima safe van Van der Molen onschadelijk gemaakt.

In het vervolg van de tweede helft is BVCB de ploeg die de kansen krijgt. Mike van der Steen is er tot twee keer toe dichtbij en ook Rutten krijgt twee opgelegde kansen met het hoofd. Halverwege het tweede bedrijf haalt Boel de tegenvallende De Kock naar de kant en brengt Alex de Ronde binnen de lijnen. De Ronde staat na ruim een half uur spelen na de rust aan de basis van de tweede Hoekse goal. Goed druk zettend op rechts komt hij in balbezit en kan vanaf de achterlijn de bal voorzetten tot bij de verste paal. Daar staat Van der Steen vogelvrij om de 2-0 binnen te tikken, om daarmee het duel te beslissen.

Rond de 83e minuut belandt de wedstrijd in een tumultueuze fase. Aanleiding is een duel waarbij meerdere spelers betrokken zijn en waar arbiter Syed fluit voor een overtreding van Stefan Bitter, die ook nog eens geel krijgt. Omdat “heel” Spirit er van overtuigd is dat Bitter juist het slachtoffer is van een overtreding ontstaat er een opstootje rondom de arbiter, waarbij ook keeper Haasnoot zich meldt net over de middenlijn. Als de gemoederen enigszins tot bedaren zijn gekomen, hervat Syed het duel met een vrije trap voor BVCB. Haasnoot is op dat moment nog onderweg naar zijn doel. Van der Steen is niet van plan om te wachten tot Haasnoot weer op zijn post is en schiet de bal van voor de middenlijn loepzuiver in het lege Ouderkerkse doel: 3 - 0. Opnieuw wordt Syed belaagd door alles en iedereen van Spirit, waarop de scheidsrechter het welletjes vindt en de wedstrijd staakt.

Na een afkoelingsperiode van een kleine tien minuten keren de complete elftallen en scheidsrechter Syed terug op het veld om de resterende acht minuten van de wedstrijd uit te spelen. In deze kleine tien minuten gebeurt er weinig noemenswaardig, waardoor 3 – 0 de eindstand wordt.

Behalve BVCB speelde in de tweede klasse D alleen Soccer Boys tegen Papendrecht. Alle andere duels werden afgelast. De Bleiswijkers lieten weer eens blijken dat een goede buur beter is dan een verre vriend. Met een 4 – 1 overwinning bewees Soccer Boys de Hoeksenaren een goede dienst, waarmee Papendrecht, dat vorige week ook al schade op liep, voorlopig op ruime afstand van BVCB staat. Koploper Feyenoord liep vorige week verrassend tegen zijn eerste nederlaag aan. Met deze gegevens staat BVCB nog vier punten achter op de gedoodverfde kampioen en zal daarmee toch enigszins de druk in Rotterdam Zuid opvoeren.

Opstelling BVCB
: Wesley van der Molen, Eytan Scheimann, Dennis van der Haas, Christiaan Hartmans, Robin van Willigen, Roy Eekman, (81’ Koen Mooij),  Rany Skaff (78’ Kevin Paqué),  Yousif de Kock (65’ Alex de Ronde), Mike van der Steen, Rob Rutten, Nick de Bil.

Verslaggever: HP Goudappel                        Foto's: Mary-Anne Salden