Mannen zaterdag, 1, 2e klasse D

17 oktober 2015 14:30

Calvert, S.C.

SV Piershil – BVCB 1 – 6 (0 – 2)

We moeten exact 25 jaar terug in de tijd, om bij de laatste confrontatie tussen Piershil en BVCB uit te komen. Verreweg het merendeel van de huidige BVCBselectie moest toen nog geboren worden. Toentertijd boekte BVCB een 0 – 2 overwinning; afgelopen zaterdag stonden er na 90 minuten de alles zeggende cijfers van 1 – 6 op het scorebord. In het seizoen van 25 jaar geleden werd BVCB kampioen. Ook nu behoort BVCB tot één van de favorieten om aan het einde van deze jaargang als nummer één te eindigen.

BVCB start de wedstijd voortvarend en komt al snel op voorsprong zonder daar zelf al te veel voor in het werk te stellen. In de vierde minuut neemt Rany Skaff vanaf links een vrije trap, die in het volle doelgebied van Piershil valt. Daar komt de bal ongelukkig op het onderbeen van Juriaan Lindhout, die ziet dat zijn eerste balcontact onbedoeld in zijn eigen doel rolt.

Een mooie opsteker dus voor de ploeg van trainer Melvin Boel. De BVCBcoach kan nog steeds geen beroep doen op de langdurig geblesseerde Roy Eekman en de bijna van zijn hamstringblessure herstelde Eytan Scheimann. Ook Faybian Hertstein is deze middag veroordeelt tot de rol van toeschouwer, na zijn vorige week in het duel met Binnenmaas opgelopen blessure. Kevin Paqué is in ieder geval weer voldoende fit om op de bank plaats te nemen. Ondanks dit kwartet afwezigen heeft BVCB een ploeg binnen de lijnen staan die weet wat het moet doen en die in staat is om Piershil goed te bestrijden.

Toch ziet het er in de eerste helft niet naar uit dat de gasten uiteindelijke met een ruime overwinning van het veld zullen stappen. BVCB speelt slordig als het gaat om de passing zowel op korte afstand als ook de langere ballen. Dat stelt Piershil in staat om veel in balbezit te komen en snel zoekend naar de behendige Alex van Dijk de aanval te kiezen.

In de 10e minuut ontsnapt BVCB ternauwernood aan de gelijkmaker, als Wesley van der Molen op de grond liggend de bal met zijn voeten moet wegwerken. Een misverstand in de Hoekse verdediging ligt hier aan ten grondslag. Eén minuut later waagt de eerder genoemde Van Dijk een schot vanuit de tweede lijn, dat rakelings naast het BVCBdoel verdwijnt. Uit de spelhervatting daaropvolgend ontstaat de 0 – 2 voor BVCB. Goed doorzetten van Rob Rutten brengt Yousif de Kock in balbezit, dat hem in staat stelt alleen op keeper Konings af te gaan. De doelman weet de inzet van De Kock maar half te verwerken, waarna het voor de doorgelopen Rutten, een eenvoudig klusje is om de Hoekse voorsprong te verdubbelen.

Dezelfde twee spelers van BVCB zijn verantwoordelijk voor een goede mogelijkheid op een derde Hoekse treffer. Over links heeft Rutten een goede individuele actie in huis en weet daarna De Kock te bereiken. De topscorer van BVCB weet dit keer echter niet doeltreffend te zijn.

Halverwege de eerste helft hebben de blauwwitten zich dus een riante voorsprong weten te verschaffen. Voetballend weet de Boelbrigade nog niet te overtuigen. Rekening houdend met het kleine, zware veld in de Hoeksche Waard heeft Boel zijn spelers de opdracht meegegeven om de bal wat eerder lang te spelen dan dat de ploeg gewend is. De lange bal komt echter eerder niet dan wel aan bij een medespeler. Met name Christiaan Hartmans is wat ongelukkig in zijn passing. Aan de andere kant staat de centraal verdediger zijn mannetje en vormt een sterke schakel in de solide Hoekse defensie. Diezelfde verdediging lijkt in de 35e minuut een tegentreffer te moeten incasseren. Een voorzet op maat vanaf rechts belandt op het hoofd van Ricardo Hoogwerf, die knap binnen kopt maar tot zijn verbazing ziet dat scheidsrechter Calvert het doelpunt annuleert vanwege buitenspel.

Het duurt tot vlak voor de pauze eer BVCB zich weer een grote mogelijkheid verschaft om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Mike van der Steen heeft een afgemeten voorzet in huis, die de volledig vrijstaande Rutten bereikt. Rutten kopt weliswaar goed in, maar de kopbal bevat te weinig kracht en wordt eenvoudig gevangen door Konings. De over het algemeen genomen goed leidende arbiter Calvert moet regelmatig corrigerend optreden tegen de soms forse ingrepen van Piershil. Op slag van rust is Danny Verveer één van de spelers die beboet wordt met een gele kaart. Een kaart die later in de wedstrijd gevolgen zal hebben voor de van stal gehaalde “veteraan”. Want behalve Boel heeft ook zijn collega Martin Schouten nog meer te kampen met een waslijst aan afwezige basisspelers. Verschil is echter dat de oefenmeester van Piershil niet over een brede selectie kan beschikken, daar waar Boel dat wel kan.

Een duidelijk voorbeeld daarvan is het aantal middenvelders dat capabel genoeg is om een positie op het Hoekse middenveld in te nemen. Zo speelt Rany Skaff een gedegen partij in plaats van de niet geheel fitte Paqué en vervangt Nicky Walbeek na rust Rutten. Afhankelijk van wat een wedstrijd vraagt kan Boel een keuze maken tussen de twee laatst genoemde middenvelders. Rutten is de wat meer robuuste, ongepolijste doorzetter die een tegenstander als geen ander onder druk kan zetten. De deze week 24 jaar geworden Walbeek is de meer technische voetballer, die het inzicht heeft om één of twee stappen vooruit te denken nog voor dat hij in balbezit komt. Walbeek beschikt ook nog eens over een prima baltechniek en trapvaardigheid waarmee hij moeiteloos een medespeler weet te bereiken. Met andere woorden: BVCB wordt er in de regel niet zwakker op, als er om wat voor reden dan ook moet worden gewisseld.

Alvorens BVCB mag gaan uitlopen naar een ruime overwinning, moet het in de vierde minuut na rust eerst een tegengoal slikken. In het hart van de BVCBdefensie wordt Van Dijk, al dan niet in buitenspelpositie, aangespeeld. Vanuit de kluts komt de bal in het bezit van Hoogwerf, die met een welgemikt schot Van der Molen kansloos laat. Even lijkt het er op of de wedstrijd weer enige spanning terug gaat krijgen, maar daar denkt BVCB geheel anders over. Het aanvalsspel gaat steeds beter verlopen en wat in de eerste helft niet zo wil lukken, lukt steeds meer. BVCB laat de ene goede aanval volgen op de andere. Luttele minuten na de tegentreffer tilt Mike van der Steen de stand naar 1 – 3. In de 55e minuut is De Kock het eindstation van een goed opgezette aanval. Goed optreden van keeper Konings voorkomt dat De Kock zijn doelpuntje weet mee te pikken. Het levert BVCB wel een corner op die genomen gaat worden door Walbeek. Het is De Kock die dan met een goede kopbal toch zijn vijfde treffer van het seizoen mag laten aantekenen.

Met nog ruim een half uur te spelen is het duel al wel gespeeld. Voor BVCB is het dan zaak om te blijven voetballen, uit de soms stevige duels te blijven en de score op te voeren. Dat wordt de bezoekers nog een stukje gemakkelijker gemaakt, als Verveer zijn tweede gele kaart moet incasseren, na een gevaarlijke verdedigende actie met zijn elleboog. Piershil komt daardoor met 10 man te staan, wat BVCB nog meer ruimte verschaft om naar hartenlust de aanval te zoeken. Omdat de overtreding van Verveer binnen het zestienmeter wordt begaan, wordt de bal op de elfmeterstip gelegd. Walbeek schaart zich achter de bal en schiet de penalty onberispelijk binnen.

De mooiste aanval van het duel wordt in de 72e minuut door BVCB op de mat gelegd. Het is wederom De Kock die aan het eind van de aanval staat en de eindstand op 1 tegen 6 mag bepalen. Want ondanks dat BVCB zich nog een aantal mogelijkheden op meer weet te verschaffen wordt er niet meer gescoord. Ook niet door de deze wedstrijd op de rechterflank opererende Nick de Bil. Hij ziet zijn goede spel niet beloond met een doelpunt. Zijn laatste inzet gaat via de bovenkant van de lat over. Meteen daarna blaast Calvert voor het einde van de wedstrijd.

Na afloop blijkt dat de ruime overwinning niet voldoende is om medekoploper Feyenoord voorbij te gaan. De Rotterdammers verslaan in eigen huis met dezelfde cijfers Lombardijen. Dit betekent dat in de regelrechte kraker op 31 oktober BVCB moet winnen om de eerste periode binnen te halen. Dit geldt overigens ook voor Feyenoord. Bij een gelijkspel geldt het doelsaldo en aangezien dit nu al gelijk is, volgt er een beslissingswedstrijd om de periodekampioen te bepalen. Beide clubs geven tot nu toe geen krimp en staan zonder puntverlies op kop in de tweede klasse D met de volgende cijfers: