Scheidsrechter

Brouwer, W.

Onbekend

BVCB – FC Binnenmaas 4 – 1 (2 – 1)

BVCB is bezig aan de beste seizoenstart uit de gehele historie. Na vijf overwinningen op rij wordt ook FC Binnenmaas getrakteerd op een nederlaag. De in ruime getale aanwezige toeschouwers kregen wel iets te zien, wat ze dit seizoen nog niet eerder hadden meegemaakt: BVCB werd op achterstand gezet. Maar de thuisclub boog al voor rust de achterstand om in een 2 – 1 voorsprong. In de tweede helft komen daar nog twee Hoekse doelpunten bij.

Het moet toch wel even schrikken geweest zijn voor het vlaggenschip van BVCB. Al heel vroeg in de wedstrijd op achterstand gezet worden, dat zijn de mannen van trainer Melvin Boel niet gewend.
Verantwoordelijk voor die achterstand, die al in de derde minuut wordt opgelopen, is Desi Sanderse. De speler van Binnenmaas schaart zich achter een vrije trap een paar meter buiten het Hoekse strafschopgebied. Met een wel gemikt schot schiet hij de bal hoog langs de muur, die niet helemaal goed is neergezet door keeper Wesley van der Molen, en vervolgens tegen de touwen.

De vraag is dan wat de kracht is van de Fusie Club Binnenmaas. Immers, met slechts één verliespartij tot dan toe, bevindt de ploeg uit de Hoekse Waard zich op een acceptabele vierde plaats op de ranglijst. Al snel zal blijken dat Binnenmaas een ploeg is die niet over al te veel kwaliteiten beschikt. Met het noemen van de doelpuntenmaker is de beste man binnen de ploeg van trainer Leo Dekker wel genoemd. Behalve de mindere kwaliteit van de individuele spelers is de spelopvatting van Binnenmaas er niet één die bepalend is om een voorsprong vast te houden of later in het duel te spelen voor de winst of minimaal een punt. BVCB heeft al meer te maken gekregen met een speelwijze waarbij een heel elftal inzakt om zo de ruimtes zo klein mogelijk te maken en de tegenstander het voetballen lastig te maken. Het zal ook zeker niet de laatste keer geweest zijn. BVCB laat tegen dit soort tegenstanders wel zien dat ze het geduld kan opbrengen om tot scoren te komen.

Kort na het tegendoelpunt krijgt BVCB al twee goede mogelijkheden om de stand gelijk te trekken. Met name de goede actie van Nick Mahieu in de vijfde minuut was er één die een treffer verdiende. De voorzet van Mahieu gaat echter aan alles en iedereen voorbij.

Slechts acht minuten later is het wel raak. Omdat twee verdedigers van Binnenmaas elkaar in het doelgebied in de weg lopen en beiden de bal niet raken, komt het speeltuig zomaar voor de voeten van Rob Rutten. Voor de onverzettelijke middenvelder is het dan een koud kunstje om van dichtbij de gelijkmaker aan te laten tekenen.

Vervolgens ontwikkelt de wedstrijd zich dusdanig dat al snel duidelijk wordt dat BVCB van deze opponent niet zo heel veel te vrezen heeft. De Hoeksenaren zijn op alle fronten de betere ploeg en het wachten is op meer doelpunten van de Boel-brigade, die Rany Skaff als vervanger voor de geblesseerde Kevin Paqué kent.

In de 24e minuut wordt Nick de Bil aangespeeld, die over links het zestienmetergebied mag binnen soleren. Zijn schot met rechts kent een gemene stuiter vlak voor keeper Kerkhof, die de bal dan ook moet lossen. Spits Mike van der Steen is er dan als de kippen bij om zijn ploeg op voorsprong te schieten.

Wat men de elf van BVCB wel kan verwijten is dat het wel heel veel tijd nodig heeft om de derde en alles beslissende goal te maken. Zolang de marge slechts één blijft, loop je altijd het risico om tegen een zeperd aan te lopen. Sterker nog, na een half uur spelen ontsnapt BVCB ternauwernood aan een tweede tegentreffer. In één van de spaarzame aanvallen van de gasten brengt de behendige Sanderse de bal voor het doel van Van der Molen. Christiaan Hartmans moet met een uiterste poging Riano Vrutaal het scoren beletten, hetgeen de Hoekse verdediger ook lukt, waarna Van der Molen de bal simpel kan oprapen.

Vlak voor rust krijgt BVCB met een fikse tegenvaller te maken, als Faybian Hertstein geblesseerd het veld moet verlaten. De watervlugge aanvaller is zelfs dusdanig geblesseerd dat hij niet op eigen kracht de kleedkamer kan opzoeken.

Na de thee gaat BVCB op zoek naar de derde goal. Het eenrichtingsverkeer richting het doel van Binnenmaas gaat onverminderd verder, zonder dat dit nu echte kansen oplevert. Het eenzijdige spelbeeld is niet echt vermakelijk en het publiek geniet dan ook meer van het heerlijke najaarszonnetje dan van wat zich binnen de lijnen afspeelt.

Invaller Alex de Ronde is de eerste speler van de blauwwitten, die een grote kans krijgt om de 3 – 1 op de borden te schieten. Goed doorzetten van de ex-Barendrechtspeler zet hem alleen voor doelman Kerkhof, die met een goede redding een grotere achterstand voor zijn ploeg voorkomt.

Met nog een klein kwartier op de klok valt de derde Hoekse goal dan toch. De goed ingevallen Nicky Walbeek heeft een mooie actie over links in huis, die de bal brengt bij Guido van der Zee. Zijn inzet stuit van de borst van Kerkhof waarna Yousif de Kock zijn vierde doelpunt van het seizoen kan binnen knallen.

Vlak voor tijd mogen de toeschouwers nog een vierde Hoekse treffer begroeten. Een subliem hakje van Walbeek bereikt De Kock, die op zijn beurt De Ronde weet te vinden. De Ronde weet bekwaam af te ronden.

Na exact 90 minuten spelen maakt de goed leidende scheidsrechter Brouwer een einde aan het eenzijdige duel.

Wie na de wedstrijd een tevreden Melvin Boel denkt te treffen, komt bedrogen uit. De jonge trainer kijkt met een gezicht als van een oorwurm en is niet te spreken over het spel van zijn pupillen. “In de rust heb ik die gasten al voorgehouden dat ze het tempo hoog moeten houden en het publiek moeten vermaken. Dat er twee ploegen nodig zijn om een leuke wedstijd te krijgen, daar heb ik niks mee te maken. Tegen een tegenstander als vanmiddag moet je gewoon 10 minuten de bal in de ploeg kunnen houden. Dat hebben we dus niet gekund. Stom balverlies en dan ook nog domme gele kaarten, daar word ik niet vrolijk van”, aldus de veeleisende coach.

Volgende week speelt BVCB de uitwedstrijd tegen middenmoter Piershil. Over twee weken is er een inhaalronde en is BVCB vrij. Op 31 oktober volgt dan de kraker tegen medekoploper Feyenoord, dat tot nu toe net als BVCB zonder puntverlies is.

Opstelling BVCB: Wesley van der Molen, Robin van Willigen, Dennis van der Haas, Christiaan Hartmans, Nick Mahieu, Rany Skaff, Faybian Hertstein (42’ Yousif de Kock), Guido van der Zee, Mike van der Steen, Rob Rutten (58’ Nicky Walbeek) , Nick de Bil (63’ Alex de Ronde)

Verslag: HP Goudappel                                     Foto's: Mary-Anne salden