12 september 2015 14:30

Scheidsrechter

Hilgersom, A.

Onbekend

In het eerste thuisduel van het nog jonge voetbalseizoen moet BVCB het opnemen tegen SV Lombardijen. In een wedstrijd, die nooit een wedstrijd zal worden, gooit de ploeg van Melvin Boel al voor rust met een drietal doelpunten de tweestrijd in het slot. In de tweede helft, die niet veel meer om het lijf heeft, verzuimt BVCB de score hoger op te voeren. De teller blijft op 4 steken; het duel levert de Hoeksenaren uiteraard de volle winst maar ook de koppositie op in de tweede klasse D.

Er zijn maar weinig wedstrijden waarbij je al in een vroeg stadium kunt voorspellen wie als winnaar uit de bus gaat komen. BVCB versus Lombardijen was er wel één uit die categorie. Van meet af aan bepaalt BVCB het spel en dicteert de wedstrijd volkomen. Niet dat het de eerste tien minuten erg goed speelt, maar de tegenstand die de bewoners van Varkenoord aan de dag legt, is van een bedenkelijk niveau.

Het is in die zin dan ook niet verwonderlijk, dat de thuisclub na exact tien minuten spelen, de score al weet te openen.

Met een sterke soloactie vanaf links penetreert Faybian Hertstein het vijandelijke strafschopgebied, waar hij met enig fortuin de bal bij Rob Rutten weet te bezorgen. Rutten passt door op de vrijstaande Nick de Bil, die via het been van Mario Dierckx de bal met een mooi boogje in het doel doet belanden. Scheidsrechter Hilgersom negeert het vlagsignaal van de Rotterdamse assistent-scheidsrechter en wijst gedecideerd naar de middenstip.

Binnen twintig minuten lukt het BVCB om de voorsprong te vergroten. Aan de 2 – 0 gaat een werkelijk schitterende aanval vooraf. De bal gaat in een vlot tempo van achteruit richting de voorwaartsen, waarbij vier spelers met één bal contact de volledige defensie van Lombardijen wegspelen. Het eindstation van de vloeiende aanval is Mike van der Steen, die subtiel weet af te ronden. Ook bij dit doelpunt meent de assistent-scheidsrechter buitenspel te hebben geconstateerd, maar ook hier overruled arbiter Hilgersom de geïrriteerde lijnsman.

Halverwege de eerste helft verschaft BVCB zich dus een comfortabele voorsprong, die verderop in het duel nimmer meer in gevaar zal komen. Daarvoor is het elftal dat trainer Van Antwerpen binnen de lijnen brengt simpelweg te zwak. Aan de gastheren de taak om de score verder uit te bouwen, uit de duels te blijven en geen onnodige fratsen uit te halen.

Met dezelfde regelmaat als waar de eerste goals vallen, wordt ook de 3 – 0 gescoord.

In de 30e minuut valt een perfecte lange pass van Christian Hartmans over laatste man Johan Kanter, waarna het voor Van der Steen een koud kunstje is om de uitlopende doelman Hofman met een prachtig lobje het nakijken te geven.

Mike van der Steen is gestart in de basis in plaats van Alex de Ronde, die vanwege een rugblessure niet in actie kon komen. Met zijn twee doelpunten solliciteert Van der Steen overduidelijk naar een vaste plaats in het basiselftal van zijn coach.

Niet veel later na het tweede doelpunt van Van der Steen, staat de spits wederom oog in oog met Hofman. Nu komt de Rotterdamse keeper als winnaar uit de bus, door de lage inzet van de BVCBspits met de benen te keren.

De wijzers van de klok kruipen al langzaam richting de rust, als Lombardijen zowaar in de buurt van BVCBdoelman Wesley van der Molen weet te komen. Er is wel een dood spelmoment voor nodig om voor het eerste gevaar te gaan zorgen. De vrije trap vanaf 25 meter vormt echter geen enkel probleem voor Van der Molen.

Op slag van rust krijgt Lombardijen een uitgelezen mogelijkheid om de achterstand te verkleinen. De organisatie bij BVCB laat het even afweten en Hertstein voelt zich geroepen om zijn verdediging een handje te helpen. Met een korte ruk aan het shirtje Michel van ’t Hof roept hij zijn tegenstander een halt toe. Aangezien dit binnen het zestienmetergebied gebeurt, kan Hilgersom niets anders doen dan Lombardijen een strafschop toe te kennen. Van ’t Hof schaart zich met zijn imposante gestalte achter de bal, die hij vanaf 11 meter hard over en naast het doel van Van der Molen knalt.

In de rust geeft Boel zijn pupillen mee om geconcentreerd door te gaan, de score verder op te voeren en het publiek een vermakelijke tweede helft voor te schotelen. Dat is niet weg gelegd voor aanvoerder Eytan Scheiman, die vlak voor de gegeven strafschop geblesseerd raakte. Zijn vervanger is Robin van Willigen, die na een slepende blessure zijn rentree maakt in de Hoekse hoofdmacht.

Al na vijf minuten lijkt Hertstein aan de tweede opdracht van zijn trainer invulling te gaan geven. Een lange bal van achteruit wordt daar de pijlsnelle rechtsbuiten perfect aangenomen, waarmee hij zichzelf in scoringspositie weet te brengen. Zijn forse uithaal met rechts spat op de verste paal uit een. Via de uitstekend spelende Kevin Paqué komt de rebound bij Nick Mahieu, die via een tegenstander net naast schiet. Paqué vormt tezamen met Guido van der Zee een sterk koppel op het Hoekse middenveld, dat aangevuld met Rob Rutten, een sterke linie vormt.

Als er een kwartier gespeeld is in de tweede helft moet Boel tot zijn ergernis constateren dat zijn spelers niet dat weten te brengen wat hij ze onder de thee had voor gehouden. Lombardijen heeft nog steeds niets in de pap te brokkelen en BVCB gaat steeds nonchalanter spelen. Het leidt er toe dat de wedstrijd zich langzaam voort kabbelt en bijna het predicaat saai opgespeld kan krijgen.

Dan, na 62 minuten voetbal, moet Van der Molen zowaar handelend optreden. Met een attente redding maakt hij de inzet van Benjamin Baan vakkundig onschadelijk.

Het hoogtepunt van de tweede helft krijgt het publiek in de 68e minuut voorgeschoteld door de voor de zoveelste keer ongrijpbare Hertstein, die op rechts wordt weggestuurd. Met een actie van buiten naar binnen “á la Robben” passeert hij drie tegenstanders alsof ze er niet staan. Ook zijn laatste horde, in de vorm van doelman Hofman wordt met gemak genomen, waarna Hertstein de bal met een droge knal tegen de touwen schiet.

Met nog 20 minuten op de klok wordt het er allemaal niet fraaier op. BVCB hoeft niet meer zo nodig, Lombardijen kan niet beter en heeft zich allang met een nederlaag verzoend. Het spel van BVCB wordt niet meer bepaald door combinaties, maar meer door individuele acties van spelers die op zoek zijn naar persoonlijk succes. Zo zoeken o.a. Van der Steen en de ingevallen Nicky Walbeek hun heil in afstandsschoten, daar waar afleggen op een medespeler een betere optie lijkt.

Dat is wat trainer Boel toch wat knorrig maakt, zo blijkt na afloop. Natuurlijk is hij blij met de overwinning, maar is hij absoluut niet tevreden over het vertoonde spel in de tweede helft. Zo heeft de ambitieuze trainer weer voldoende kritische aanknopingspunten om de komende week met zijn ploeg aan te werken.

Volgende week zaterdag speelt BVCB in Ouderkerk aan de IJssel de wedstrijd tegen VV Spirit, dat onder leiding staat van oud-BVCBtrainer Kees van der Poel.

Opstelling BVCB: Wesley van der Molen, Eytan Scheimann (46’ Robin van Willigen), Dennis van der Haas, Christiaan Hartmans, Nick Mahieu, Kevin Paqué (61’ Nicky Walbeek), Faybian Hertstein, Guido van der Zee, Mike van der Steen, Rob Rutten (69’ Michael de Rooy), Nick de Bil.

Verslag: HP Goudappel
Foto's: Kees Ruigrok
Foto's: Mary-Anne Salden