1e klasse B

16 maart 2019 14:30

G.J. (Gijs) Nefkens

Rijsoord – BVCB 4 - 2 (1 – 1)

Op bezoek bij koploper Rijsoord kan BVCB een helft gelijkwaardig partij geven. Het komt zelfs op voorsprong, maar ziet vlak voor rust Rijsoord langszij komen. De tweede helft is koud begonnen of de ploeg van trainer Steef Buijs komt op voorsprong en is geenszins van plan om die nog uit handen te geven. BVCB ziet ook nog eens Nick Walbeek met een rode kaart van het veld gestuurd worden. Het zijn drie cruciale momenten die BVCB de das om doen. Tel daarbij op dat de Hoeksenaren in de tweede helft niet meer kunnen brengen wat ze in de eerste 45 minuten wel konden en de uitslag van 4 – 2 is verklaard.

BVCB reist af naar Ridderkerk in de wetenschap dat het niet alleen de koploper moet bestrijden, maar ook dat de Kraaien nog wat hebben recht te zetten. In Bergschenhoek ging BVCB met een geflatteerde 5 – 2 winst aan de haal, daar waar Rijsoord net zo goed met deze cijfers had kunnen winnen. Toch viel de intentie waarmee de thuisploeg de wedstrijd aanving mee. Anders beschouwd weet de koploper dat het over een gedegen ploeg beschikt, die in staat is duels te controleren met verzorgd voetbal. Trainer Buijs verkeert in een luxe positie, door te kunnen beschikken over maar liefst zes aanvallers, die in kwaliteit niet voor elkaar onder doen. Iets waar BVCBtrainer Jan Everse jaloers op kan zijn.

BVCB start de wedstrijd met de wind in de rug. Michael de Rooy, de laatste duels stuivertje wisselend met Jeremy Stork in de spitspositie, maakt deel uit van de elf spelers die starten aan Hoekse kant. De blauwwitten spelen geconcentreerd en maken het Rijsoord lastig door fel op de bal te verdedigen. Het levert BVCB veel balbezit op, waar in de beginfase goed mee om gegaan wordt. Nick Walbeek legt in die beginfase de bal daar neer waar hij hem hebben wilt. Dit in tegenstelling tot zijn collega op het middenvelder Mitchell Hendriks, die amper in staat is om een medespeler aan te spelen.

BVCB komt voor het eerst in de problemen door eigen toedoen. Eytan Scheimann brengt zijn doelman Mark Gaerthe in een lastige parket met een onmogelijke terugspeelbal. Met behulp van zijn hoofd en knap voetenwerk weet Gaerthe meester te blijven over de hachelijke situatie. Vervolgens is het wachten tot de eerste grote kans van de wedstrijd. Nog net binnen het half uur is die kans voor de Hoekse ploeg. De ingevallen Crossfixio Goeloe, als vervanger van de na een kwartier geblesseerde Evan Blom, trekt vanaf de achterlijn de bal goed terug in de doelmond. De goede kans is niet besteed aan de Rooy die jammerlijk faalt in de afwerking.

Zoals gezegd is de wedstrijd in de eerste 45 minuten redelijk in balans. Er wordt verzorgd voetbal gespeeld, waarbij de straffe wind af en toe roet in het eten gooit, als het gaat om de goed bedoelde aanvallende intenties. Maar beide defensies hebben hun zaakjes goed op orde, waardoor kansen zich amper voor doen. In minuut 38 komen de bewoners van het Kraaiennest voor het eerst goed door. De vlot uitgevoerde aanval wordt eenvoudig afgerond door Casper Gerritse, maar er kan geen feest gevierd worden want zijn treffer wordt geannuleerd vanwege buitenspel. Nog geen minuut later is het aan de andere kant wel raak. Darlison Gerardus schermt de bal in het doelgebied goed af voor Yousif de Kock en lijkt in afwachting van zijn keeper Ragip Özrak. Het is Hendriks die gebruik maakt van de treuzelende tegenstanders en werkt venijnig de 0 – 1 binnen.

Een mooie opsteker voor de ploeg van Everse, die er nu in moet slagen de voorsprong mee de kleedkamer in te nemen. Helaas is dit voor BVCB niet weggelegd. Eerst ontsnapt het nog aan de gelijkmaker, als de snelle en vaardige aanvaller Khalid Rahli vanaf links goed oog heeft voor de vrij staande Zepp Jacobs. Diens inzet is te slap om BVCB verder in de problemen te brengen. Een minuut later verschijnt de gelijkmaker alsnog op het scorebord. Eytan Scheimann heft buitenspel op waardoor Berry de Groot kan inschieten. Gaerthe weet de bal niet ver genoeg naar de zijkant te dirigeren waardoor de bal voor de voeten valt van Gerritse, die nu wel reglementair weet te scoren.

Voor de Hoeksenaren een domper, voor de gastheren een mooie opsteker om richting de kleedkamers te gaan. Rijsoord begint scherper aan de tweede helft dan BVCB. Binnen vier minuten komen de Ridderkerkers op voorsprong. De opgekomen rechtsback Gerardus mag doorkomen over de rechterflank en vrijelijk voorzetten. In het zestienmetergebied maakt Gerritse met een handig overstapje de weg vrij voor Jacobs, die onberispelijk de tweede goal voor Rijsoord binnen schuift.

Niet veel later moet doelman Özrak alles uit de kast halen om een goed afstandsschot van Walbeek, dat onderweg nog licht wordt aangeraakt, uit het doel te ranselen. Halverwege de tweede helft lijkt een misverstand tussen Gaerthe en Dennis van der Haas BVCB fataal te worden. Rahli lijkt de lachende derde te worden, als hij de bal oppikt en kan scoren. Zijn inzet alleen voor Gaerthe gaat echter meer dan ruim over.

Inmiddels lopen de irritaties bij BVCB steeds hoger op, mede omdat het niet meer loopt zoals voor rust. Te veel spelers gaan uit hun positie lopen, waardoor de balans wordt verstoord. Iets wat voor rust wel op orde was. Scheidsrechter Gijs Nefkens is regelmatig het mikpunt van diverse BVCB-ers. Jan Everse komt nog weg met een reprimande van de leidsman, maar teamleider Ron van Ginniken wordt na commentaar aan het adres van de scheids gemaand achter de hekken plaats te nemen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zou je kunnen zeggen. Echter Walbeek weet ook zijn mond niet te houden tegen Nefkens en krijgt hiervoor de gele prent voorgehouden. Niet veel later reageert Walbeek zijn irritatie, maar ook frustratie af, met een forse charge op een tegenstander. Het gevolg laat zich raden: een tweede gele kaart gevolgd door de rode betekent het einde van de wedstrijd voor Walbeek. De getalenteerde middenvelder dupeert daarmee zijn ploeg dubbel en dwars. Niet alleen moet een tiental deze middag nog 20 minuten de strijd aan gaan, ook zal het minimaal de komende twee wedstrijden zonder hun belangrijke schakel op het middenveld moeten doen. Om de misère compleet te maken, ontslaat uit de vrije trap die nog volgt de 3 -1. Melvin Zaalman wordt diep aangespeeld en kan de bal voorzetten op Gerritse, die met zo’n buitenkansje wel raad weet.

Toch weet BVCB vijf minuten na de derde tegentreffer de aansluiting te vinden. Hendriks speelt Storlk aan, die niet aarzelt en goed uithaalt. Keeper Özrak weet de bal nog wel met zijn vingertoppen te beroeren, maar kan niet voorkomen dat de bal het doel invliegt.

Hoeks balverlies in de vijandelijke zestienmeter zal de ploeg gaan opbreken. In de omschakeling komt invaller Jimmy van der Vaart in balbezit en met een knappe individuele actie speelt hij zich vrij voor Gaerthe, die de 4 – 2 niet weet te voorkomen. Vlak voor het scheiden van de markt lijkt De Groot dezelfde stand als eerder in Bergschenhoek op de borden te schieten, maar hij mikt veel te hoog.

Rijsoord behoudt door de ruime overwinning de koppositie, maar blijft de hete adem van het eveneens winnende Kloetinge en SHO in de nek voelen. BVCB zakt af naar de zesde positie op de ranglijst. Volgende week speelt BVCB opnieuw een uitwedstrijd, als het op bezoek gaat bij Heinenoord, dat deze zaterdag met 4 – 1 verliest van Poortugaal. Met een verschil van drie punten in het voordeel van BVCB is de zogenaamde “zes-puntenwedstrijd” voor zowel BVCB als de gastheren van cruciaal belang.

Opstelling BVCB: Mark Gaerthe, Eytan Scheimann, Dennis van der Haas, Leon van den Heerik, Mitchell Feijen, Roy Eekman, Evan Blom (18’ Crossfixio Goeloe), Nick Walbeek, Mitchell Hendriks, Yousif de Kock, Michael de Rooy (66’ Jeremy Stork)

Verslag: HP Goudappel                                    Foto's: Mignon Adema