Scheidsrechter

Dhr. Hilgersom

Onbekend

BVCB – Die Haghe 2 – 2 (0 – 2)

Om ook volgend jaar uit te komen in de eerste klasse kan BVCB afgelopen zaterdag een goede stap zetten. Het bezoekende Die Haghe staat in punten gelijk met de Hoekse club en is dus ook nog lang niet zeker van handhaving. Binnen tien minuten kijkt de thuisclub tegen een achterstand aan en dreigt een doemscenario. Halverwege de eerste helft produceert Evan Blom de aansluitingstreffer, maar de gelijkmaker lijkt te veel gevraagd. Tot de 99ste(!) scheidsrechter Hilgersom BVCB een penalty geeft. Jeremy Storm is trefzeker en bezorgt zijn team daarmee alsnog een punt. Een punt dat wel eens heel belangrijk kan zijn.

Net als vorige week start het elftal van Jan Everse met in de basis de 19-jarige Giovanni de Groot als rechtsback, waardoor Eytan Scheimann de andere backpositie in neemt. De in het buitenland verkerende Yousif de Kock ontbreekt evenals de nog steeds geblesseerde Leon van den Heerik.

Het is Die Haghe dat veel feller en scherper aan het duel begint dan BVCB. De Hoekse instelling op het cruciale treffen is niet passend bij wat je zou mogen verwachten in de fase waarin de competitie zich nu bevindt. De bezoekers leggen de thuisclub het vuur nader aan de schenen en zoeken daar het randje van het toelaatbare op, met stevige overtredingen en intimiderend gedrag. Het is aan scheidsrechter Hilgersom om de grens te bepalen. De leidsman maakt het zichzelf deze middag onnodig moeilijk met  zijn dikwijls warrige optreden.

Dat BVCB echter binnen tien minuten op een 0 – 2 achterstand wordt getrakteerd, heeft het enkel en geheel aan zichzelf te wijten. Defensief geschutter in de Hoekse defensie levert balbezit op voor Ricardo Rosario Lopes Landim, die de bal panklaar weet te bezorgen bij Mitchell de Bas, die eenvoudig Die Haghe op een vroege voorsprong zet. Niet veel later weet de lastige Rosario Lopes Landim te profiteren van balverlies aan Hoekse kant. Hij eindigt zijn uitval met een schuiver op het BVCBdoel, maar vindt de uitgestrekte Mark Gaerthe op zijn weg, die met de nodige inspanning de 0 – 2 voorkomt.

In de tiende minuut valt de tweede Haagse goal alsnog. Nu is het doelman Gaerthe die jammerlijk de fout in gaat en weer is Rosario Lopes Landim er als de kippen bij om te profiteren. Nu wel met een succesvolle afronding, 0 – 2.

Na de vroege 0 – 2 ontwikkelt zich een eerste helft die gekenmerkt wordt door veel overtredingen en commentaar op de beslissingen van Hilgersom. Hoewel veel van zijn beslissingen niet eens verkeerd zijn, wekt de leidsman de irritatie bij de spelers op door verschillend met de voordeelregel om te gaan en pittige overtredingen hem ontgaan. Daarnaast doen spelers van beide kanten voorkomen alsof de meest erge overtredingen worden gemaakt. Wat Hilgersom wel heel duidelijk maakt, is dat hij absoluut niet gediend is van het gemekker van spelers. Niet voor niets trekt hij vier gele kaarten vanwege “praten”. Gele kaarten met gevolgen voor de Hoekse ploeg: Dennis van der Haas en Nick Walbeek wachten beiden een schorsing.

Tot aan de rust valt er voor de, van de uitbundig schijnende zon genietende, toeschouwers nauwelijks iets te beleven. BVCB weet zich niet één kans te creëren en Die Haghe hoeft niet zo nodig overmatig in te spannen, met de comfortabele voorsprong op zak.

De eerste en tevens enige keer dat BVCB in het eerste bedrijf enigszins op een succesje mag hopen, komt voort uit een vrije trap. Vanaf 30 meter probeert Nick Walbeek het in één keer, maar hij ziet zijn inzet een klein metertje naast gaan.

Op slag van rust krijgen de Haagse gasten nog één keer een levensgrote mogelijkheid om de wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien. Hoeks balverlies in het vijandelijke strafschopgebied leidt wederom tot een gevaarlijke counter van Rosario Lopes Landim. BVCB komt goed weg als zijn inzet via de buitenkant van de paal naast hobbelt.

In de tweede helft moet BVCB op jacht naar minimaal twee treffers. Op zich al een pittige opgave gezien het spel in de eerste vijfenveertig minuten, waarin de thuisclub niet in de buurt is geweest van keeper Bas Drost. Gezien het feit dat er na de winterstop nog maar zes keer een Hoeks doelpunt te noteren viel, zal ook de meest grote optimist het niet al te rooskleurig hebben ingezien. Toch zullen de blauwwitten een punt aan deze wedstrijd gaan overhouden. Na ruim een kwartier in de tweede helft brengt Evan Blom de hoop terug in de Hoekse harten. Een prima lage voorzet van de ingevallen Ferdi Sinar kan resoluut worden binnen gewerkt door Blom.

De manier waarop BVCB dan op zoek gaat naar de tweede treffer is allerminst overtuigend. De spelers werken er hard voor, maar het resulteert niet in doelrijpe mogelijkheden. In hun ijver gaan spelers uit positie lopen, waardoor er van een gedegen aanvalsopbouw of een goed collectief optreden geen sprake meer is. Dat de Haagse doelman Drost niet één redding heeft hoeven te verrichten zegt genoeg, zo niet alles en vat de tweede helft voor een groot deel samen.

De wedstrijd bevindt zich al in de tiende minuut van de extra tijd, die Hilgersom meent te moeten bijtellen, als Stork heel licht wordt aangetikt bij het wegdraaien van zijn tegenstander. De jonge arbiter ziet in de slimme buiteling van de Hoekse spits voldoende aanleiding om de bal op de beruchte stip te leggen. Dit tot groot ongenoegen aan Haagse kant, dat nog tot ver na de wedstrijd aan zal blijven. Het is Stork zelf die de strafschop onberispelijk achter Drost schiet.

In de strijd om lijfsbehoud kan het punt dat BVCB alsnog aan het duel overhoudt van cruciaal belang zijn. Met nog drie volledige competitieronden te gaan, is nog geen enkele beslissing gevallen in de eerste klasse B. VV Meeuwen kan alleen nog maar hopen dat het rechtstreekse degradatie weet te  ontlopen en speelt in het gunstigste scenario nog nacompetitie. Zes ploegen, waaronder BVCB, zijn nog niet zeker of ze volgend jaar ook nog in de eerste klassen uitkomen. Van die clubs komt BVCB er nog twee tegen, te beginnen bij RVVH, dat Honselersdijk dit weekend verraste met een 2 – 6 nederlaag. De uitwedstrijd in Ridderkerk wordt gespeeld op 11 mei. In verband met Koningsdag en Nationale Dodenherdenking wordt er twee zaterdagen niet gespeeld. Op 18 mei staat de laatste thuiswedstrijd van BVCB op het programma en komt SV Poortugaal (met 26 punten twee punten achter BVCB) op bezoek aan het Sporthoekpad. Hopelijk weet BVCB zich in die twee duels veilig te spelen, anders wacht de beslissing op de laatste wedstrijd waarin BVCB het in Voorburg moet opnemen tegen Forum Sport.

Opstelling BVCB: Mark Gaerthe, Eytan Scheimann, Dennis van der Haas, Mitchell Feijen, Giovanni de Groot (85’ Jan Everse), Roy Eekman, Evan Blom, Nick Walbeek, Mitchell Hendriks (19’ Ferdi Sinar), Crossifixio Goeloe (46’ Michael de Rooy), Jeremy Stork