1e klasse B

19 januari 2019 14:30

Dhr. R. Steenbergen

BVCB – SV Heinenoord 0 - 1 (0 – 0)

Van de dertien tegenstanders, die dit seizoen moeten worden bestreden, ontmoet BVCB er voor de winterstop al twaalf. Afgelopen zaterdag stond nummer dertien op het programma. De wedstrijd tegen Heinenoord brengt inderdaad ongeluk. In een slechte wedstrijd, die amper kan boeien, zijn de kansen op één hand te tellen. De meeste mogelijkheden zijn weg gelegd voor de bezoekers; kansen die vooral ontstaan door fouten aan Hoekse kant. BVCB mag blij zijn dat doelman Gaerthe zijn ploeg lang in de wedstrijd houdt. Vlak na rust valt de enige treffer van het duel, die Heinenoord de broodnodige winst bezorgt.

Na de winterstop is het altijd afwachten hoe een ploeg er voor staat. Jan Everse kan beschikken over een nagenoeg fit elftal. Leon van den Heerik is volledig hersteld van zijn blessure en kan een volledige wedstrijd spelen. Afgelopen week moet Crossfixio Goeloe noodgedwongen de training verlaten, met een blessure aan zijn hamstring, waardoor spelen niet mogelijk is.

Al binnen één minuut moet doelman Mark Gaerthe alle zeilen bijzetten om een inzet van Andrew van Tiggelen te keren. Luttele minuten laten ontstaat het eerste gevaar van de kant van BVCB uit een corner. De kopbal van Jeremy Stork eindigt recht in de handen van doelman Van den Berg. Het lijkt de opmaat naar een leuke open wedstrijd. Maar schijn bedriegt en naarmate het duel vordert, wordt duidelijk dat de twee ploegen er deze middag niet in slagen er een boeiend schouwspel van te maken.

In de tiende minuut ontsnapt de ploeg van Ralph Kalkman aan een strafschop, als Evan Blom licht wordt aangetikt, tijdens een individuele actie binnen de beruchte lijnen. Scheidsrechter Steenbergen staat er redelijk dicht bovenop en wuift alle protesten resoluut weg.

Halverwege de eerste helft slaagt BVCB erin om via een snelle omschakeling gevaar in de vijandelijke defensie te stichten. Via een aantal schijven eindigt de aanval voorin met een voorzet van Stork op Yousif de Kock, die de bal totaal verkeerd raakt, waardoor de bal eenvoudig eindigt in de handen van Van den Berg.

BVCB speelt het eerste half uur krampachtig voetbal. Vooral vanuit en in de defensie gaat er veel fout. Tim Venloo speelt een meer dan ongelukkige wedstrijd en ook aanvoerder Dennis van der Haas heeft duidelijk zijn dag niet. Het defensief geschutter geeft Heinenoord mogelijkheden, die op een presenteerblaadje worden aangeboden. Richie Basoski lijkt de eerste te gaan worden die de fouten aan de kant van de Hoeksenaren gaat afstraffen. Zijn afwerking is echter te zwak om Gaerthe te passeren en ook de rebound is niet besteed aan Van Tiggelen. Met een perfecte sliding weet Gaerthe in te grijpen nog voor de zoon van oud-international Adri van Tiggelen (ook aanwezig op het Sporthoekpad) kan uithalen.

Vlak voor rust krijgt Van der Haas de bal niet onder controle op het middenveld en leidt daarmee ongewild de volgende break-out van Heinenoord in. Opnieuw zijn Van Tiggelen en Basoski de hoofdrolspelers, maar ook nu speelt het duo het zo zwak uit, dat Gaerthe andermaal de aanval kan bezweren.

Net als aan het begin van de eerste helft, komt BVCB ook in de openingsfase van het tweede bedrijf in de verdrukking. Maar nu komt de thuisploeg er niet zonder kleerscheuren vanaf. Een doorgekopte bal is lang onderweg richting de tweede paal, waar Marvin Strik met een eenvoudig knikje de bal over de doellijn weet te koppen, 0 – 1.

Na de vroege treffer valt er nauwelijks nog iets te beleven voor het kou kleumende publiek. Bij de Hoekse elf loopt het verre van gesmeerd. Het grossiert nog net zoveel in fouten als voor de rust. De opbouw van achteruit verloopt uiterst moeizaam. De ballen komen of niet aan of men is niet in staat om een geschikt aanspeelpunt te vinden. Als het niet loopt bij BVCB dan gaan spelers uit hun positie spelen en lopen spelers als Eekman en Walbeek op plaatsen waar ze niet horen te lopen. En dus is juist de belangrijke verbindende schakel op het middenveld die Walbeek kan en moet zijn niet bereikbaar. Tel daarbij op de Heinenoord feller is in de duels en veelal als winnaar uit die duels komt en er is verklaard waarom de blauwwitten deze middag niet één keer aanspraak op de winst kunnen maken. Als BVCB worstelt met zichzelf en verzuimt om dan in ieder geval vechtlust te vertonen, dan is de ploeg niet meer dan een gemiddelde ploeg. Of zoals men vanuit Heinenoord het karakteriseerde: “We hebben dit seizoen nog niet tegen zo’n zwakke tegenstander gespeeld.”

In de 70ste minuut krijgen de toeschouwers nog een aflevering van Comedy Capers voorgeschoteld. Het begint met een fout van Van der Haas, die bal verlies inluidt; Leon van den Heerik probeert nog te herstellen, maar speelt daarbij zijn uitgelopen keeper voorbij. De bal lijkt het Hoekse doel in te rollen, maar komt terug van de paal. De voor de zekerheid achter de bal aangelopen Remco Buist hoeft de bal alleen maar in te tikken, maar krijgt het van heel dichtbij voor elkaar om de bal aan de verkeerde kant van de paal te plaatsen.

Halverwege de tweede helft besluit Everse om zijn onfortuinlijke verdedigers uit hun lijden te verlossen. Van der Haas wordt vervangen door Mitchell Feijen en even later mag Thim Alsemgeest zijn debuut maken, als vervanger van Venloo. Het zijn niet de wissels die je verwacht als er een achterstand moet worden weggewerkt. Dat zou Ferdi Sinar wel kunnen zijn; hij vervangt de nagenoeg onzichtbare Blom, maar kan ook geen potten meer breken in het laatste kwartier.

BVCB en Heinoord slagen er beide niet in om in de tweede helft ook maar een kans te creëren. Het enige doelgevaar van Hoekse kant komt voort uit een vrije trap. Tien minuten voor het einde legt Walbeek aan voor die vrije trap op zo’n 25 meter van het doel. De bal draait net niet ver genoeg de hoek in, waardoor Van den Berg de gelegenheid krijgt om met een fraaie safe zijn doel schoon te houden.

BVCB ziet een einde komen aan een reeks van 5 wedstrijden op rij ongeslagen blijven. De laatste keer dat het verloor was Deltasport de tegenstander. De ploeg uit Vlaardingen is komende zaterdag de opponent, als BVCB opnieuw een thuiswedstrijd speelt. Heinenoord verlaat met de winst de allerlaagste regionen van de eerste klasse B.

Opstelling BVCB: Mark Gaerthe, Eytan Scheimann, Dennis van der Haas (67’ Mitchell Feijen), Leon van Heerik, Tim Venloo (71’ Thim Alsemgeest), Roy Eekman, Evan Blom (76’  Ferdi Sinar), Nick Walbeek, Mitchell Hendriks, Yousif de Kock, Jeremy Stork