Yousif de Kock (intikker)

1e klasse B

20 oktober 2018 14:30

Dhr. A. Greveling

Het kan verkeren bij de hoofdmacht van BVCB. Zo wordt de ploeg van Jan Everse afgeschilderd als “lamlendig”, om een week later een duel te spelen waar de energie vanaf spat. Met een spirit, een strijdlust, een energie en een jeugdig elan laat BVCB in Naaldwijk zien waartoe het in staat is, als het bereid is vanaf minuut één er vol tegen aan te gaan. Het jeugdig elan krijgt o.a. gestalte door het debuut van de Ajunior Crossifixio “Cross” Goeloe, die met twee doelpunten een flink aandeel heeft in de Hoekse productie.

Zwart en wit; dag en nacht; yin en yang. De verschillen tussen deze grootheden vervagen bij het grote contrast tussen BVCB tegen Forum Sport en dat wat de Hoeksenaren laten zien in Naaldwijk een week later. Op een nagenoeg uitgestorven sportpark de Hoge Bomen is duidelijk dat de (publieke) belangstelling hoofdzakelijk naar de zondagtak van Westlandia (derde divisie) gaat. Het aantal Hoekse supporters is deze middag in de meerderheid en zij zullen er geen spijt van hebben gehad om naar het Westland af te reizen.

Met Nick Mahieu en Evan Blom op de bank kent BVCB een goede start van de wedstrijd. De ploeg is fel op de bal, zit kort op de tegenstander en legt een aantal snelle combinaties op de kunstgrasmat. Op de linkervleugel valt al snel de jeugdige debutant Cross Goeloe op met een aantal fraaie individuele acties. Menig Hoeks supporter moet even links en rechts informeren wie deze jongeling is. Goeloe  -voetbalnaam Cross- is eigenlijk nog Ajunior, maar heeft in de ogen van coach Everse voldoende potentie om zijn selectie in de breedte te versterken.

Cross doet helemaal van zich spreken als hij na exact een kwartier spelen de scoren mag openen. Als Shane Bruinen zich verslikt in een pass op Cross heeft de jongeling vrij baan richting Westlandiadoelman Stijn van Beek. Cross blijft cool, maakt nog een lichaamsschijnbeweging om vervolgens met een bekeken schuiver Van Beek het nakijken te geven.

Het is het overgrote deel van de eerste helft dat BVCB de boventoon voert. Het weet de felle manier waarmee het de strijd is aangegaan vast te houden. In het eerste half uur komt de thuisploeg er nauwelijks aan te pas. Het enige dat men BVCB zou kunnen verwijten is dat het de mogelijkheden die het krijgt niet weet te verzilveren. Een kans isweggelegd voor Cross en als Yousif de Kock een tweetal breedtepasses net iets strakker in zou spelen, dan hadden de gasten voor rust het duel al kunnen beslissen. Jeremy Stork krijgt ook nog een goede mogelijkheid, maar helaas raakt hij de bal niet vol genoeg om het Naaldwijkse doel onder vuur te nemen.

Tot de 43ste minuut weet de ploeg van trainer Roy Wasmus zich amper serieus in de buurt van BVCBgoalie Mark Gaerthe te melden. BVCB houdt zich even te veel bezig met een arbitrale beslissing, waardoor Westlandia zijn kans kan grijpen en via invaller Hamza el Yddri de gelijkmaker kan aantekenen. De Hoekse protesten aan het adres van scheidsrechter Greveling zijn niet aan hem besteed.

In de laatste minuten voor de rust is BVCB eventjes van slag en dringt Westlandia nog even stevig aan. Een kopbal van Vince van der Knaap gaat hard over.

In de rust dwaalt de gedachte bij menig Hoeks supporter toch even af naar 8 juni 2016. BVCB speelt de finalewedstrijd van de nacompetitie tegen Westlandia en verzuimt voor rust een groot aantal kansen te benutten. Mede daardoor en de rode kaart van Saídi verliest het de wedstrijd en promoveert Westlandia naar de eerste klasse.

Net als het begin van de eerste helft kent BVCB een felle start van het tweede bedrijf. Binnen vijf minuten schiet Yousif de Kock, na een fraaie pass van Stork, BVCB voor de tweede keer op voorsprong. Het scheelt niet veel of enkele minuten later is de stand weer in evenwicht. Een van de betere spelers in de ploeg van Westlandia, Miquel van Dijk, krijgt te veel ruimte van de Hoekse defensie en kan vrij uithalen. Het schot belandt vol op de tweede paal, waarna de bal in de rebound bij Van der Knaap belandt. Zijn inzet wordt voldoende verdedigt door aanvoerder Dennis van der Haas om een doelpunt te voorkomen.

Nog binnen het uur krijgt het publiek een staaltje voetbal te zien, wat de echte liefhebber doet watertanden. Vanaf net over de middenlijn verstuurt Nick Walbeek een fantastische pass die juist achter de Naaldwijkse defensie valt. De opgedoken Mitchell Hendriks, die in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Forum Sport, nu een puike partij speelt, controleert de pass op formidabele wijze om vervolgens Van Beek het nakijken te geven, 1 - 3.

Twee minuten later komt BVCB goed weg als na een corner Oalid Faik de bal rakelings langs de paal naast kopt.

In de 63ste  minuut geeft assistent-scheidsrechter Jack Leider te kennen vanwege een blessure niet verder te kunnen. Leider is aangesteld door de KNVB en kan alleen vervangen worden door een (assistent) scheidsrechter die lid is van de KNVB en van het scheidsrechterskorps. De elftallen maken een vroegtijdige terugkeer naar de kleedkamers, terwijl Westlandia alles in het werk stelt om een vervanger voor Leider op te trommelen. Daar slaagt het gelukkig in en na een gedwongen pauze van 17 minuten wordt het duel hervat.

Na de herstart laat BVCB er geen gras over groeien en gaat furieus verder waar het gebleven was. De Kock is direct dicht bij een treffer, maar raakt de paal, waarna de bal in de doelmond terecht komt en de thuisploeg ten koste van een hoekschop erger weet te voorkomen. Het is echter uitstel van executie, want de door Walbeek getrapte corner wordt knap in gekopt door Stork. Slechts twee minuten heeft BVCB nodig om de vijfde goal op het scorebord te krijgen. De Kock wordt op rechts aangespeeld, bewaart het overzicht en weet nu wel Cross in stelling te brengen. De Ajunior kan simpel binnen tikken. Niet veel later verlaat Cross onder luid applaus het veld om plaats te maken voor Blom.

Na de vijfde Hoekse treffer en een marge van vier lijkt de wedstrijd gespeeld. Toch lijkt het duel, met nog tien minuten op de klok, nog een onverwachte apotheose te krijgen. Eerst verkijkt de Hoekse afweer zich op een lange bal van Tim van de Voort op Van der Knaap, die met een knap lobje Gaerthe kansloos laat. Een minuut later begaat Walbeek een even lichte, als onnodige overtreding binnen de beruchte lijnen en ligt de bal even later op de net zo beruchte penaltystip. De onberispelijk ingeschoten strafschop door Danny Bijl betekent 3 – 5.

Verder zal BVCB het niet laten komen. Sterker nog: het recht de rug nog een keer, toont veerkracht en scoort zijn zesde treffer. De Kock kan beheerst afronden na een prima opgezette aanval tussen Hendriks en invaller Quinten Tourné.

De beide doelmannen voorkomen in de slotfase dat de toch al riante score nog hoger uitvalt. Gaerthe brengt redding op twee inzetten van Van der Knaap. Tussen de twee reddingen van de Hoekse keeper heeft Van Beek nog een safe in huis om een schot van Blom onschadelijk te maken.

Na deze riante overwinning van BVCB staan de Hoeksenaren op een knappe vierde plaats in de eerste klasse B. Komende zaterdag krijgt BVCB bezoek uit Ridderkerk. Om 14.30 uur trapt het op eigen terrein af tegen Rijsoord, dat met 1 punt minder op de vijfde plaats staat.

Opstelling BVCB: Mark Gaerthe, Eytan Scheimann, Dennis van der Haas, Mitchell Feijen, Tim Venloo (81’ Christiano Lo Monaco),  Roy Eekman (75’ Quinten Tourné), Nick Walbeek, Jeremy Stork, Mitchell Hendriks, Yousif de Kock, Crossfixio Goeloe (72’ Evan Blom)

Verslag: HP Goudappel                                  Foto's: Wilco Schippers