Mannen, 1, 2e klasse D

7 april 2018 14:30

Dhr. T. Gommans

BVCB – Hellevoetsluis 4 - 1 (2 - 1)

Twee teams, één missie. In feite is dat de ultrakorte samenvatting van de voorbeschouwing op de confrontatie van de topper in de tweede klasse D. Ofwel: zowel koploper Hellevoetsluis, als nummer twee BVCB zijn gebrand op een overwinning. De lijstaanvoerder om de titel min of meer veilig te stellen, de thuisclub om zicht te blijven houden op het kampioenschap. Na een voortvarende start van de gasten kan BVCB een vroeg opgelopen achterstand ombuigen naar een 2-1 voorsprong bij rust. Na een meer spannende dan goede strijd eindigt de topper in 4-1.

Een week geleden speelde BVCB een goede eerste en een wat mindere tweede helft en zat het venijn in de staart. Mike van der Steen bezorgt in de laatste minuut zijn ploeg de winst, door met zijn hand de bal in het doel te tikken. Op die zelfde zaterdag beleefde Hellevoetsluis een allerminst plezierige middag tegen CVV Berkel waar het met 3 – 1 kopje ondergaat.

Afgelopen zaterdag staan de nummers één en twee tegenover elkaar op het terrein aan de Sporthoekpad. Genoeg venijn ook in dit duel, maar zeker niet in de staart. De ruim 500 toeschouwers krijgen een knotsgek eerste kwartier voorgeschoteld. De gasten gaan fel van start, gaan de duels niet uit de weg en willen laten zien dat ze niet voor niets al het hele seizoen bovenaan staan. Een even lichte als onnodige overtreding van de weer herstelde Nick Mahieu vormt de inleiding tot een vroege achterstand voor BVCB. De toegekende vrije trap wordt vanaf de zijkant laag in het zestienmetergebied getrapt door Onur Furuncu en wordt –zo bedoeld of niet- door de volledig vrij staande Frank van Gelderen verlengd, waardoor de gehele Hoekse defensie inclusief keeper Van der Molen verrast wordt, 0 – 1.

BVCB is in de eerste tien minuten niet goed bij de les en laat zich met name in de fysieke duels aftroeven door de tegenstander. De vroege gelijkmaker, die al in de elfde minuut volgt, draagt er zeker aan bij dat de thuisploeg vanaf dat moment wel alert is en mee gaat in de strijd. Het is middenvelder Roy Eekman, die na een aantal goede combinaties, goed doorzet en beheerst de 1-1 laat aantekenen.

Bij het verstrijken van het eerste kwartier volgt de voorsprong voor de pupillen van Jan Everse. Een vlot lopende aanval kent als tussenstation Nick Walbeek, die met een perfecte steekpass Yousif de Kock bedient. De Kock rondt vervolgens koelbloedig af.

Met het eerste kwartier heeft het publiek dan het beste gedeelte van de belangrijke tweestrijd al gehad. Er ontspint zich een duel dat het meer van de spanning moet hebben, dan van goed voetbal. BVCB kan geen vat krijgen op het spel en speelt meer en meer onrustig. De equipe van Hellevoetsluistrainer Edwin de Koning speelt opportunistisch en zet daarmee de tegenstander aardig onder druk. Niet met verfijnd voetbal, maar wel met fysieke kracht en lange ballen naar voren. Een geducht wapen van Hellevoetsluis is de verre ingooi van Vincent Mast. BVCB moet alle zeilen bijzetten om de tegenstander van het lijf te houden. Bruce Godvliet treedt een aantal keer alert op en behoedt zijn ploeg voor een tweede treffer.

In de 35ste minuut verkijkt Leon van den Heerik zich op één van de vele verre ingooien van Mast. De bal wordt vanuit de draai ingeschoten door Serkan Yavuzyigitoglu en via een blauwwit voetje eindigt de bal op de paal. Er volgt een aantal corners op rij voor de bewoners van de vestingstad, die uiteindelijk niet dat oplevert, wat de Hoekse voorsprong serieus in gevaar zal brengen. De eerste helft eindigt met een aantal hachelijke situaties in het domein van Van der Molen, maar BVCB overleeft de druk tot aan het welbekende kopje thee.

De tweede helft begint met een puike aanval van de thuisclub, waarvan Denzel Medar en De Kock de architecten zijn. Rob Rutten staat aan het eind van de aanval, maar wordt door uitstekend verdedigen van zijn tegenstander het scoren belet. Het is niet de opmaat naar het dominante spel van BVCB dat het zo graag wil en kan spelen. Het laat zich meeslepen in het spel van de tegenstander. Daarbij dient wel te worden aangetekend dat het spel van de lijstaanvoerder dusdanig fantasieloos is, dat de Hoeksenaren eigenlijk vrij eenvoudig overeind blijft. Of anders beschouwd: Hellevoetsluis lijkt misschien een overwicht te hebben, maar het is niet in staat om Van der Molen meerdere malen op de proef te stellen. Sterker nog, de beste kansen zijn voor BVCB. Halverwege het tweede bedrijf is Walbeek dicht bij de 3-1. Zijn inzet verdwijnt net naast het doel van Danijel Ribaric.

In een tijdbestek van een paar minuten moet Everse gaan wisselen. Het anders zo creatieve duo Hendriks en Walbeek kent een moeizame middag. Eerst genoemde staat zijn plaats af aan Mike van der Steen en Walbeek moet geblesseerd afhaken en wordt vervangen door Kevin Breedijk. Tussen deze twee wissels door komt Evan Blom het laatste kwartier in het veld voor Medar.

De invallers Van der Steen en Blom zijn verantwoordelijk voor de nekslag, die Hellevoetsluis te verwerken krijgt. Een kleine tien minuten voor tijd komt De Kock vanaf links goed door en bereikt, ondanks het handje van Ribaric, de vrij staande Blom. Voor de zo naar een basisplaats hunkerende aanvaller is het een koud kunstje om de Hoekse voorsprong te vergroten. Vier minuten later is het Blom die Van der Steen in staat stelt om de wedstrijd met 4 – 1 definitief te beslissen. De Kock heeft nog wel trek in zijn tweede doelpunt deze middag maar daar steekt Ribaric bekwaam een stokje voor.

Met de zege op zak brengt BVCB de achterstand op het al vanaf de aanvang van de competitie bovenaan staande Hellevoetsluis tot drie punten. De blauwwitten hebben nog een duel tegoed, dus in verliespunten staan ze met een veel beter doelsaldo, eigenlijk bovenaan in de tweede klasse D. Aanstaande zaterdag mag BVCB wederom aantreden op eigen veld, waar het Sparta zal begroeten.

Opstelling BVCB: Wesley van der Molen, Eytan Scheimann, Bruce Godvliet, Nick Mahieu, Leon van den Heerik, Roy Eekman, Denzel Medar (74’ Evan Blom), Mitchell Hendriks (69’ Mike van der Steen), Nick Walbeek (76’ Kevin Breedijk), Rob Rutten, Yousif de Kock

Verslag: HP Goudappel                                         Foto's: Wilco Schippers