Mannen, 1, 2e klasse D

28 april 2018 14:30

Dhr. M. Van Ekelenburg

Piershil - BVCB 1 - 2 (1 - 0)

BVCB heeft zich goed hersteld van de offday een week terug. In de uitbeurt tegen laagvlieger Piershil speelt het met name in de eerste helft, waarin tegen een achterstand wordt aangelopen,  niet goed. In de tweede helft komt de tegenstander er amper meer aan te pas. De achterstand wordt al snel weggepoetst, maar het is wachten tot de allerlaatste minuut eer de winnende treffer kan worden begroet. Met de over winning uit deze inhaalwedstrijd wint BVCB de tweede periodetitel en komt het fier aan kop, met twee punten voorsprong op Hellevoetsluis. Grote domper op de feestvreugde is het uitvallen met een gebroken sleutelbeen van Evan Blom.

Jan Everse moet in Piershil drie van zijn vaste krachten missen. Aanvoerder Eytan Scheimann en Roy Eekman zijn geblesseerd en Denzel Medar is afwezig. Door het ontbreken van Scheimann is er opnieuw een basisplaats weggelegd voor Kevin Breedijk. Op de positie van Medar kan Evan Blom weer eens vanaf het begin meedoen. Mitchell Hendriks is weer voldoende hersteld om het middenveld compleet te maken.

BVCB heeft in de eerste helft meer moeite met zichzelf dan met de tegenstander. In een niet al te hoog tempo probeert het zorgvuldig te werken aan de aanvalsopbouw. Maar juist de te verwachten scherpte ontbreekt, vooral als ze het gaat om de eindpass. Daarbij komt nog dat er vaak wordt gezocht naar de moeilijkste oplossing. Nick Walbeek en Mitchell Hendriks zijn stylisten die graag vooruit denken en beslissend willen zijn met hun creatieve ingevingen. Met name dat laatste komt zeker in de eerste helft niet goed uit de verf. Er wordt kwistig gestrooid met steekpasses, openingen over lange afstand of gepingeld op het middenveld. Het leidt vooral tot balverlies, want veel ballen komen niet aan, terwijl een passje breed een stuk makkelijker is en nog een stuk effectiever ook. Met het ontbreken van Eekman is eigenlijk een stuk balans weg op het doorgaans sterke Hoekse middenveld. Een ander gevolg daarvan is dat Rob Rutten ook niet kan spelen vanuit zijn kracht.

Toch is het BVCB dat zich in het eerste half uur een aantal goede mogelijkheden op een voorsprong verschaft. Bij de kansen die er ontstaan is Blom constant betrokken. De eerste mogelijkheid ontstaat na een steekpassje op de as van het veld van Breedijk op Blom, die met een geplaatst schot net geen succes heeft. Een kwartier laten volgt een knappe aanval van BVCB opgezet door Hendriks, die Leon van den Heerik vindt. De opgekomen Van den Heerik stuurt de op snelheid liggende Blom richting keeper Peter Konings, die met zijn benen de inzet van Blom weet te pareren.

Halverwege de eerste helft is het aan Blom om Hendriks in stelling te brengen. Met een knappe individuele actie kan Blom vanaf de achterlijn Hendriks bedienen, die te nonchalant met de kans omgaat en de bal niet goed raakt om doeltreffend te kunnen zijn.

Na een half uur spelen is het even gedaan met de kansen voor de gasten. Piershil houdt zich vrij eenvoudig staande, zonder zelf gevaarlijk in de buurt van Wesley van der Molen te komen. Toch komt de thuisploeg op voorsprong. Een vrije trap op het middenveld wordt snel genomen en over de linkerkant kan Jurriaan Lindhout de achterlijn opzoeken. Vervolgens kan de opgekomen verdediger een op maat gesneden voorzet afleveren op het hoofd van de volkomen vrij staande Jacco Vink. Vanaf de vijfmeterlijn, waar Van der Molen zich ook niet meldt, kan Vink de bal hard tegen de touwen koppen.

BVCB lijkt even van slag en is niet in staat om aanspraak te kunnen maken op de gelijkmaker. In een identieke situatie als waar de 1 – 0 uit is ontstaan, is Piershil zelfs dicht bij een tweede treffer. De topscorer van Piershil (17 doelpunten) Jan Jaspers krijgt de bal half op zijn hoofd en half op zijn schouder waardoor de bal een rare curve krijgt richting het Hoekse doel. Van der Molen moet zich volledig strekken om de bal over de deklat te tikken.

Het enige gevaar dat BVCB nog kan brengen voor de rust is een goed schot van Rutten. Rutten draait na een goede inspeelbal van Hendriks eenvoudig weg bij zijn tegenstander en haalt van twintig meter goed uit. De bal verdwijnt een metertje naast het doel van Konings.

In de tweede helft loopt het allemaal wat beter bij BVCB. Het spel speelt zich voornamelijk af op de helft van de gastheren. Al snel na de hervatting neemt Walbeek het vijandelijke doel onder vuur, maar Konings is - niet voor het laatst deze middag- de baas over de situatie. BVCB komt al vroeg na de thee langszij. Een corner van Hendriks wordt goed getimed door Michael de Rooy, die na de rust de plaats in de spits mag innemen in plaats van de onzichtbare Jeremy Stork. Met een ferme kopstoot laat de Rooy de bal hoog in het doel ploffen.

In de 58ste minuut slaat het noodlot toe voor Evan Blom. In een duel om de bal op volle snelheid is zijn tegenstander met een goede sliding net iets eerder bij de bal dan de jonge Hoekse aanvaller. Door de hoge snelheid waarmee het duel wordt aangegaan heeft Blom geen kans om zijn val te breken en komt ongelukkig op zijn schouder terecht. Met een gebroken sleutelbeen wordt hij minuten later per brancard van het veld gedragen.

Dennis van der Haas is de vervanger van de onfortuinlijke Blom en kan daardoor zijn eerste minuten maken in de hoofdmacht van BVCB. De aanvoerder van de laatste jaren is door een langdurige blessure dit seizoen nog niet in actie gekomen.

Hoewel BVCB een duidelijk overwicht heeft in de tweede helft zijn de kansen niet echt talrijk. Hendriks komt een keer goed door en soleert zich het zestienmetergebied in, maar zijn schot ontbeert alle kracht om Konings op de proef te stellen. Het is niet de enige keer dat de doelwachter van Piershil in de weg staat of liever gezegd ligt. De wedstrijd kruipt al richting het einde, als de mooiste aanval van BVCB geboren wordt. De Rooy komt in balbezit en vervolgt de aanval met het diep sturen van Nick Mahieu. De opgekomen linkervleugelverdediger heeft een lage, strakke voorzet in huis, die net niet tot bij De Kock komt.

Niet veel later is Breedijk bijna trefzeker, als hij een hoekschop van Hendriks weet in te koppen. Helaas suist de bal rakelings over het doel van Konings. De klok geeft al 90 minuten aan als Walbeek aanlegt voor de zoveelste hoekschop. Nu is Van den Heerik de speler die kan inkoppen. Met een sierlijke zweefduik is Konings andermaal de situatie meester. Het duel bevindt zich al in de blessuretijd, terecht bijgeteld door scheidsrechter Van Ekelenburg, vanwege de blessure van Blom, als BVCB een vrije trap mag gaan nemen. Op twee meter buiten het zestienmetergebied overleggen gelegenheidsaanvoerder Bruce Godvliet en Walbeek hoe de vrije trap te nemen. Laatstgenoemde is de speler die gaat trappen. Met een geweldige trap verdwijnt de bal over de muur strak in de verste kruising en is Walbeek het middelpunt van de Hoekse ontlading.

Nog geen minuut later blaast Van Ekelenburg voor het eindsignaal en kunnen de champagneflessen worden ontkurkt: BVCB wint de tweede periodetitel. Wat veel belangrijker is voor de Hoeksenaren is dat het nu twee punten loskomt van Hellevoetsluis. Het binnenhalen van de periodetitel is voor de ploeg van Jan Everse de opmaat naar meer oftewel het kampioenschap van de tweede klasse D.

Maar ondanks dat er nog slechts vier wedstrijden in het verschiet liggen is er nog een lange wegte gaan. In het restant van de competitie moet BVCB nog drie keer de strijd aangaan met tegenstanders die nog aanspraak maken op de derde periode. Allereerst volgt de absolute kraker in de derby tegen Berkel. De Berkelaren zijn met een knappe serie bezig, waarin het al sinds begin december ongeslagen is gebleven. Een week later komt SSS richting Bergschenhoek. Op 19 mei wacht de laatste uitwedstrijd voor BVCB en moet het op bezoek bij Zuidland dat momenteel verblijft op de derde plaats. Op 26 mei staat de slotdag van de competitie op het programma. Voor BVCB wordt de voetbaljaargang afgesloten met een thuiswedstijd tegen Neptunus-Schiebroek dat de laatste wedstrijden ook weer in goeden doen is.

Opstelling BVCB: Wesley van der Molen, Kevin Breedijk, Bruce Godvliet, Leon van den Heerik, Nick Mahieu, Mitchell Hendriks, Evan Blom (60’ Dennis van der Haas), Nick Walbeek, Jeremy Stork (46’ Michael de Rooy), Rob Rutten, Yousif de Kock

Versl;ag: HP Goudappel                  Foto's: Rick den Outer