Mannen, 1, 2e klasse D

23 september 2017 14:30

G. Oudenaarden

BVCB – Piershil 0 - 1 (0 - 1)

BVCB maakt van zijn ambities voor dit seizoen geen geheim: terugkeren naar de eerste klasse. De belangrijkste ingrediënten zijn aanwezig: een ervaren trainer, een brede selectie en een mooie accommodatie. Men keek dan ook uit naar de eerste competitiewedstrijd. Ondanks het mooie nazomerweer, komt men van een koude kermis thuis. Piershil weet de enige kans die het krijgt te verzilveren, daar waar BVCB de mogelijkheden om te scoren laat liggen. Een 0 – 1 verlies is derhalve een hard en teleurstellend feit.

De voortekenen dat BVCB klaar was om de competitie in te gaan waren meer dan goed. Goede resultaten in de oefenwedstrijden, ongeslagen met riante doelcijfers door de eerste bekerfase, met steeds beter voetbal.

Met de nieuwe trainer Jan Everse als opvolger van de naar Feyenoord vertrokken Melvin Boel, aan het roer, komt BVCB met vier nieuwelingen op het veld. In het hart van de defensie vinden we Wouter Jansen (afkomstig van Groote Lindt) en Leon van den Heerik (ex-Rijsoord). Eerstgenoemde kan zijn debuut maken mede door dat Dennis van der Haas en terug van even weggeweest, Kevin Paqué voorlopig moeten toekijken vanwege hardnekkige blessures. Van den Heerik moet de naar XerxesDZB vertrokken Christiaan Hartmans doen vergeten.

In de voorwaartse gelederen zijn er een basisplaatsen weggelegd voor vleugelspeler Denzel Medar die Alexandria’66 verruilde voor BVCB en spits Jeremy Stork, die voor de zomer afscheid nam van Xerxes DZB.

In het eerste kwartier van de wedstrijd gaan beide ploegen behoedzaam van start. Het tempo ligt niet echt hoog en er wordt behoudend opgebouwd. Naarmate de wedstrijd vordert, wordt duidelijk dat Piershil niet voor de schoonheidsprijs naar Bergschenhoek is gekomen, maar  enkel en alleen om niet te verliezen. Meer en meer bouwt het een groene muur op voor het domein van keeper Peter Konings. Aan BVCB de taak om die muur te slechten.

In de 25ste minuut krijgt BVCB te maken met een tegenvaller, als middenvelder Roy Eekmans geblesseerd moet afhaken. Voor hem komt Mike van der Steen in de plaats. Het lijkt of BVCB even de concentratie en scherpte kwijt is bij deze wissel, want direct daarna krijgt Piershil de –na later zal blijken- enige kans van de wedstrijd. Met een mooie beweging speelt Jan Jaspers zich vrij en rondt zelf op knappe wijze af: 0 – 1.

BVCB heeft het initiatief, zoekt geduldig naar een opening in de hechte defensie van de tegenstander. Op zich spelen de Hoeksenaren niet eens slecht, maar in de zoektocht naar een goede kans, ontbreekt vaak de goede eindpass. Zeven minuten voor rust vinden Rob Rutten en Yousif de Kock gezamenlijk dat gaatje wat nodig is om de gelijkmaker te scoren. Helaas staat de paal een doelpunt van De Kock in de weg.

Na de rust probeert de thuisclub met vroeg druk zetten de tegenstander de duimschroeven aan te draaien. Ondanks dat de mannen van Everse veel meer balbezit kennen dan de opponent, lukt het amper om echt gevaar te stichten. De goed en gedreven spelende Rutten gaat halverwege de tweede helft zelf maar eens op avontuurt en slalomt het vijandelijke strafschopgebied in. Hem wordt op onreglementaire wijze een halt toe geroepen door Stephan Baaij. De overtreding komt Baaij op een gele kaart te staan en scheidsrechter Oudenaarden kan niet anders dan BVCB een penalty toe te kennen. Nick Walbeek schaart zich achter de bal en ziet dat zijn niet al te overtuigend ingeschoten strafschop wordt gestopt door doelman Konings, die de goede hoek kiest.

Vijf minuten later is het andermaal Walbeek die dicht bij een doelpunt is. Via een tegenstander belandt een vrije trap van net buiten het zestienmetergebied op de lat. De rebound kan half worden ingekopt door Medar en op miraculeuze wijze wordt de bal van de lijn gehaald door Loek Visser.

De klok wordt steeds meer de vijand van BVCB. Is het dan meteen aan het begin van de competitie zo’n middag waarop de bal er gewoon niet in wil? Naarmate de tijd verstrijkt gaat Piershil nog meer inzakken, nog meer gegroepeerd verdedigen en sluit het alle gelederen. In de laatste zeven minuten wordt dat- ondanks dat de ploeg van trainer Richard Verhoeven met tien man – komt te staan, alleen maar erger. Met zijn tweede gele en dus rode kaart kan Baaij vroegtijdig richting de kleedkamer.

Arbiter Oudenaarden gunt BVCB de extra tijd waar het recht op heeft, maar ook dat is niet voldoende om de gelijkmaker te scoren. Of zoals een supporter verzucht: “Al voetballen ze nog drie kwartier, dat doelpunt komt er echt niet.” Uiteraard bij BVCB is de teleurstelling na afloop groot. Na een snelle douchebeurt staat bij keeper Wesley van der Molen, die amper iets te doen heeft gekregen, het gezicht op onweer. Met een nijdig gebaar smijt hij zijn voetbaltas in het tassenrek. Ook trainer Jan Everse had zijn competitiedebuut heel anders voorgesteld: “Ik heb als trainer zelden een wedstrijd beleefd, waarin een ploeg zo veel sterker is. Zo veel kansen creëert en toch met lege handen staat. Piershil is 1 (!) keer bij ons doel geweest, maar ik moet zeggen dat die spits hem er uitstekend inschoot. Zulke wedstrijden zitten er tussen en ik maak me ook geen zorgen, want de jongens hebben gedaan wat ze moesten doen tegen zo’n verdedigende ploeg. Eén ding hebben ze niet gedaan en dat is scoren. Uithuilen en opnieuw beginnen.”

Voor BVCB de taak om de teleurstellende nederlaag snel te vergeten en een strijdplan uit te dokteren hoe dit soort wedstrijden naar zich toe te trekken. Want Piershil zal echt niet de enige tegenstander zijn, die zich dit seizoen op defensieve wijze wapent tegen BVCB.

Volgende week wacht de lastige uitwedstrijd tegen Hellevoetsluis dat zijn openingsduel tegen Neptunus Schiebroek  met 1 - 3 wist te winnen.

Opstelling BVCB: Wesley van der Molen,  Eytan Scheimann, Leon van den Heerik, Wouter Jansen (84’ Jeffrey Bos), Nick Mahieu, Roy Eekman (25’ Mike van der Steen), Yousif de Kock (67’ Bob Verweij), Nicky Walbeek, Jeremy Stork, Rob Rutten, Denzel Medar

Verslag: HP Goudappel                        Foto's: Mary-Anne Salden