Mannen, 1, 2e klasse D

27 januari 2018 14:30

T.J. Groenendijk

Sparta - BVCB 2 - 2 (0 - 1)

Na een lange winterstop van zes weken, rolt zaterdag eindelijk de bal weer. BVCB hervat de competitie met de kraker tegen Sparta. De respectievelijke nummer twee en drie hebben dezelfde doelstelling: de jacht op koploper Hellevoetsluis, dat met zeven punten voorsprong de winterstop is in gegaan. In een bij vlagen boeiend duel, met strijd en spanning verschaft BVCB zich een 0 – 2 voorsprong. Het lukt de equipe van Jan Everse echter niet om de overwinning over de streep te trekken. Met de uiteindelijke 2 – 2 krijgt BVCB net iets te weinig en Sparta net iets te veel.

Behalve dat de twee achtervolgers van Hellevoetsluis de degens kruisen, heeft de wedstrijd Sparta versus BVCB nog een bijzonder tintje. In de basis van de Rotterdammers treft men met Pieter Hofman, Jim van Oeveren en Jeremy de Hoog een drietal spelers met een BVCBverleden.

In het eerste kwartier tasten beide elftallen elkaar enigszins af. Het spel gaat redelijk gelijk op en speelt zich hoofdzakelijk af tussen de twee strafschopgebieden. De eerste doelgerichte actie komt van de voet van Kevin Jumelet, die de treuzelende Kevin Paqué de bal afhandig maakt en vervolgens een niet gevaarlijk schot mag afleveren.

Na twintig minuten komt een lange pass van Bruce Godvliet, gehinderd door de straffe wind, niet aan bij het beoogde eindstation Yousif de Kock. De Spartanen komen er razendsnel uit en Robin Verhorst komt oog in oog met keeper Wesley van der Molen. In dit soort situaties is de BVCBdoelman op zijn sterkst en behoedt ook dit keer zijn ploeg voor een achterstand.

Vijf minuten later is het aan de andere kant wel raak, en hoe. Een prachtige aanval begint met een lange bal van Godvliet op  Yousif de Kock, die handig wegdraait bij zijn tegenstander en vervolgens naar binnen dribbelt. Daar vindt De Kock Rob Rutten die met een korte kaats de bal panklaar legt voor De Kock, die de bal hoog in het doel jast, 0 – 1.

Na de Hoekse voorsprong volgt een fase waarin BVCB sterker wordt en zich goede kansen verschaft om de voorsprong te verdubbelen. Denzel Medar kan uitbreken en passt op De Kock, die op doel mag schieten, de bal niet echt lekker raakt, waardoor het speeltuig voorbij de tweede paal naast gaat. Even later zet Medar Rutten alleen voor keeper Van Ewijk, maar Rutten aarzelt te lang en helpt daarmee de kans om zeep. Even daarvoor eindigt een inzet van Paqué in een mêlee van Sparta-benen.

Na rust wordt Paqué vervangen door Roy Eekman die na een langslepende blessure zijn rentree mag maken in de basiselftal van Jan Everse. De Hoekse trainer moet zijn spits Jeremy Stork vanwege een schorsing vijf duels missen. Tegen Sparta wordt Nick Walbeek doorgeschoven naar de spitspositie en kan Mitchell Hendriks na lange tijd weer in eens in de basis starten.

Al vroeg in de tweede helft weet BVCB zijn voorsprong te verdubbelen. Een pass van achteruit van Eytan Scheimann kan niet onderschept worden door Hofman, waardoor De Kock kan opkomen tot diep in het vijandelijke zestienmetergebied. De Kock behoudt goed het overzicht en vindt bij de tweede paal Rutten, die simpel de 0 – 2 kan binnen tikken.

Lang kan BVCB niet genieten van de comfortabele voorsprong, want in de 56e minuut weet Sparta de aansluitingstreffer te produceren. Dat het doelpunt valt uit een standaard situatie is bij BVCB al lang geen toeval meer. Net als meerdere tegengoals eerder in het seizoen moet de Hoekse ploeg een tegentreffer incasseren, die ontstaat uit een vrije trap van de tegenstander. Jeremy de Hoog brengt vanaf de zijkant de bal in het strafschopgebied waar Jordi de Zwart de bal ongehinderd binnen mag koppen.

Sparta probeert de druk op de tegenstander op te voeren en veelal via De Hoog en de inschuivende Van Oeveren worden aanvallen opgezet, waardoor BVCB iets naar achter wordt gedrongen. Grote kansen levert het de ploeg van Robert Verbeek niet op en BVCB doorstaat deze lastige fase met verve.

Na de 1 – 2 komt BVCB amper nog gevaarlijk in de buurt van Van Ewijk. Een vrije trap van Walbeek is nog het dichtst bij een treffer, maar de bal toucheert slechts de bovenkant van de kruising.

In de laatste tien minuten golft het spel op en neer, wat een leuk kijkspel oplevert. Bij BVCB wordt Hendriks vervangen door Bob Verweij, die een sterke invalbeurt kent. Een van zijn eerste doelgerichte acties is een kiezelhard afstandsschot dat met de nodige moeite gekeerd wordt door Van Ewijk. Eén minuut later gaat zijn collega Van der Molen jammerlijk in de fout. De BVCBgoalie komt uit zijn doel om een opstuitende bal tussen twee tegenstanders op te vangen, maar krijgt de bal niet onder controle. Kevin Jumelet is er als de kippen bij om te profiteren van de Hoekse blunder en kopt met een fraaie zweefduik de gelijkmaker binnen.

In de slotfase gaat BVCB op zoek naar de winst. Een afstandsschot van Verweij en een schot van De Kock zijn beiden een prooi voor de attent optredende Van Ewijk.

In de slotminuut ontsnapt BVCB aan een nederlaag, als De Zwart van dichtbij hoog overschiet. De laatste kans van het duel is voor Verweij, die vanuit de omschakeling op doel kan schieten, maar ook hij mikt te hoog.

Beide opponenten van deze sportieve confrontatie vernemen na de wedstrijd dat Hellevoetsluis een 2 – 1 nederlaag heeft moet incasseren tegen SSS. Derhalve lopen zowel Sparta als BVCB een puntje in op de koploper. Zeker BVCB zal daar een minder gevoel bij hebben in de wetenschap dat drie punten verdiend zouden zijn, waardoor het Sparta ook achter zich zou weten. De Spartanen hebben met een punt achterstand op BVCB nog een inhaalwedstrijd tegoed.

Volgende week speelt BVCB wederom een uitwedstrijd en gaat op bezoek bij Piershil.

Opstelling BVCB: Wesley van der Molen, Eytan Scheimann, Bruce Godvliet, Leon van den Heerik, Nick Mahieu, Kevin Paqué (46’ Roy Eekman), Denzel Medar,  Mitchell Hendriks (78’ Bob Verweij),Nick Walbeek, Rob Rutten,Yousif de Kock

Verslag: HP Goudappel                                        Foto's: John Groeneweg