Mannen, 1, 2e klasse D

18 november 2017 14:30

R.M. Steenbergen

BVCB 3 - 2 (2 - 1)

Het heeft iets langer geduurd dan men had verwacht of op zijn minst had gehoopt. BVCB is terug te vinden in de bovenste regionen van de ranglijst in de tweede klasse D. Met de 3 – 2 overwinning op Strijen gaat het de, tot afgelopen zaterdag, nummer twee voorbij en nestelt zich op de derde plaats. Het gat met koploper Hellevoetsluis is met zeven punten verschil weliswaar fors te noemen, maar de competitie is nog lang. Zaak voor BVCB is om geen misstappen meer te maken.

BVCB tegen Strijen is een wedstrijd tussen twee ploegen die elkaar al jaren treffen in de tweede klasse. BVCB tegen Strijen is ook een wedstrijd tussen twee trainers die elkaar kennen uit het Nederlandse profvoetbal. Jan Everse speelde midden jaren 70 als Feyenoorder de klassieker tegen Ajax waar Geert Meijer een van de spelers was. Later maakte Everse de overstap naar Amsterdam en werden de twee ploegmaten van elkaar.

Ten opzichten van de laatste competitiewedstrijd van BVCB (tegen Rhoon, 0 – 6) heeft Everse zijn plaats op vier plaatsen gewijzigd. Grootste verrassing voor menig Hoekse supporter is de basisplaats voor Bruce Godvliet. Godvliet heeft zich een aantal weken geleden aangemeld bij BVCB en heeft nog slechts twee weken training in de benen. De in Barendrecht woonachtige verdediger had aanvankelijk zijn voetbalschoenen in de wilgen gehangen. Zette als 31 jarige voetballer bij Nieuwerkerk aan het eind van het seizoen 2015-2016 een punt achter zijn amateurcarrière, waar hij o.a. speelde bij RVVH, Feyenoord en Katwijk.

Al snel in de wedstrijd wordt duidelijk waarom Godvliet een basisplaats wordt gegund: hij brengt rust en ervaring, heeft overzicht en coacht direct zijn medespelers. Een leider in het veld die BVCB al langere tijd node miste.

Maar ook Gotvliet kan niet voorkomen dat BVCB al vroeg in de wedstrijd op achterstand wordt gezet. En zoals al vaker de Hoeksenaren is overkomen, gebeurt ook nu weer. De eerste de beste corner die Strijen mag nemen, wordt hoog in het Hoekse doelgebied gedraaid, waar Wesley van der Molen mis tast en Romik van Driel zijn ploeg op voorsprong kan koppen. En dus loopt de thuisploeg al snel weer achter de feiten aan.

Lang duurt dit echter niet, want BVCB heeft nog geen tien minuten nodig om de achterstand te repareren. In een overvol en onoverzichtelijk strafschopgebied valt tussen een wirwar van benen de bal voor de linkervoet van Jeremy Stork, die vervolgens eenvoudig de gelijkmaker kan binnenschieten.

In het verloop van de eerste helft trekt BVCB het duel steeds meer naar zich toe. Het creëert zichzelf een overwicht, zonder dat het echt dreigend in de buurt van Strijenkeeper Natoe Dos Santos kan komen. Dat er nauwelijks enig gevaar voortkomt uit het overwicht is eigenlijk te wijten aan de manier waarop de BVCBspelers hiermee omgaan. De weg richting het vijandelijke doel wordt wel steeds gezocht, maar in de drang naar voren lopen de blauwwitten te veel “de trechter” in. Oftewel door het naar binnen trekken van de buitenspelers Blom en Kedar en de wijze waarop Rutten altijd zijn wedstrijden speelt, wordt de ruimte rondom spits Stork wel heel erg klein, waardoor het moeilijk wordt om de verdediging van de gasten te doorklieven.

Aan de andere kant heeft BVCB dusdanig de controle over het duel dat het zelf amper in gevaar komt. Halverwege de eerste helft is er even lichte paniek in de blauwwitte afweer, maar door goed ingrijpen van Paqué kan een tweede achterstand worden voorkomen. Het publiek wordt verder amper verwend met spannende momenten voor de beide doelen. Toch is het BVCB dat met een voorsprong de kleedkamers mag gaan opzoeken. Vlak voor het verstrijken van de eerste drie kwartier, stuurt Walbeek met een magnifieke pass Rob Rutten richting Dos Santos. Rutten schat de pass op waarde, neemt goed aan en rondt beheerst af.

De tweede helft kent een start gelijk aan het grootste verloop van de eerste. BVCB is de bepalende ploeg, Strijen kan er weinig tegenover zetten en valt als nummer twee op de ranglijst toch eigenlijk wel tegen. Binnen tien minuten na de thee weet BVCB de voorsprong te vergroten. Een vrije trap van buiten het zestienmetergebied wordt fraai getrapt door Walbeek. Stork laat de bal in de buurt van het doelgebied bewust lopen, zodat Rutten knap met het hoofd de 3 – 1 tegen de touwen kan koppen.

Met de voorsprong en nog steeds het overwicht is het zaak voor de ploeg van Everse om op zijn minst het duel rustig uit te spelen of op zoek te gaan naar een vierde treffer. Veel kansen op die vierde en alles beslissende treffer krijgt de Hoekse ploeg niet. In de zeventigste minuut is het daar wel dichtbij, als een goede aanval van Rutten eindigt bij Blom, die zijn inzet gestopt ziet worden door de voeten van Dos Santos.

Gerommel en geschutter in de defensie van de thuisclub luidt het bekende “ billen knijpen” in. In een overvol Hoeks doelgebied slaagt BVCB er niet in de bal weg te werken. Nu valt de bal bij toeval voor de voeten van Mark Stam, die zich dit buitenkansje niet laat ontnemen en de aansluittreffer binnenschiet. Er staan dan nog ruim tien minuten speeltijd op de klok. Uiteraard geeft het Strijen de energie om op zoek te gaan naar de gellijkmaker. Aan de andere kant is het elftal van Meijer niet in staat om er een waar slotoffensief uit te persen en BVCB aan het wankelen te krijgen. Toch scheelt het maar weinig of het derde Strijense doelpunt valt alsnog in de laatste minuut van de officiële speeltijd. Karam Bensedjed weet zich te ontdoen van de verdienstelijk in de basis van BVCB debuterende Tarik Amezian en komt gevaarlijk in de buurt van het Hoekse doel. Zijn lage inzet wordt met een uitstekende actie van Van der Molen gestuit waarna de bal even in niemandsland komt te liggen. Gelukkig voor de thuisploeg is Van den Heerik als eerste bij het speeltuig en is het gevaar geweken. De veel onnodig fluitende scheidsrechter Steenbergen, die in de eerste helft geen seconde extra speeltijd toevoegde, maakt het nu nog even een paar minuten spannend door vier minuten door te laten spelen. Als BVCB ook die minuten ongeschonden doorkomt, is de vierde overwinning van het seizoen een feit.

Volgende week reist BVCB af naar de Hoeksche Waard waar het in Klaaswaal de strijd aan gaat met middenmoter SSS.

Opstelling BVCB: Wesley van der Molen, Eytan Scheimann, Bruce Godvliet, Leon van den Heerik, Tarik Amezian, Kevin Paqué, Denzel Medar (75’ Yousif de Kock), Nicky Walbeek, Jeremy Stork, Rob Rutten, Evan Blom (89’ Bob Verweij)

Verslag: HP Goudappel                                    Foto's: Ron van Bekkum