Mannen, 1, 2e klasse D

2 december 2017 14:30

P.H.J. Switser

BVCB 4 - 0 (2 - 0)

BVCB speelt afgelopen zaterdag een regelrechte zes-punten-wedstrijd tegen het Vlaardingse CWO. Bij winst slaat de thuisclub een gat van vijf punten, bij verlies gaat de tegenpartij met één punt verschil over BVCB heen op de ranglijst. BVCB gaat voor het eerste scenario en herovert met een 4 – 0 winst, waarbij de doelpunten over de twee helften worden verdeeld, de derde plaats. De overwinning kwam minder gemakkelijk tot stand dan de uitslag doet vermoeden. Groot winstpunt in dit duel is de Hoekse strijdvaardigheid vanaf de eerste minuut, waarmee de winst gestalte krijgt.

Vooraf weet BVCB niet goed wat het van de tegenstander kan verwachten. De Vlaardingers wisselen goede en slechte resultaten met elkaar af. Feit is wel dat de formatie van trainer Roque da Silva tot nu toe de enige ploeg is, die koploper Hellevoetsluis heeft weten te verslaan. Met andere woorden: BVCB is gewaarschuwd en een gewaarschuwd mens….

Vanaf het eerste fluitsignaal van arbiter Switser is duidelijk dat CWO niet afgereisd is naar Bergschenhoek om zich in te graven en BVCB het spel te laten maken. De Vlaardingers kennen een stormachtige start en maken het BVCB in de beginfase van het duel knap lastig. Het eerste gevaar doet zich al binnen vijf minuten voor en komt voort uit een corner. Gelukkig voor de Hoeksenaren leidt dit deze keer niet tot een vroege achterstand. Wesley van der Molen reageert met een voortreffelijke redding op de van dichtbij inkopte bal van Romeo da Silva.

Na een kleine tien minuten is de Vlaardingse storm enigszins uitgeraasd en kan BVCB aan voetballen gaan denken. De eerste mogelijkheid om gevaarlijk te worden ontstaat uit een goede aanval ingeleid door Rob Rutten, die goed oog heeft voor de diepgaande Evan Blom. Blom pakt nog drie meter om de bal goed voor zijn linker te krijgen, maar ziet daarna dat zijn schot net langs het Vlaardingse doel suist.

Even later wordt doelman Fortes Galina in de moeilijkheden gebracht door een te zachte terugspeelbal van Dwy Kampe. Jeremy Stork ziet er brood in om door te jagen en verhindert de goalie van de tegenpartij de bal weg te spelen. Sterker nog, Stork verovert de bal, is de keeper kwijt en ziet een leeg doel voor zich. Vanaf de punt van het zestienmetergebied plaatst hij de bal net hard genoeg richting het vijandelijke doel om de 1 – 0 op het scorebord te krijgen. Het doelpunt komt voor BVCB op het juiste moment, want het verschaft zich op deze manier wat lucht.

Er ontwikkelt zich een open duel waarbij beide elftallen de intentie hebben om te voetballen. Het voetbal is bij vlagen goed, maar er gaat aan beide kanten ook nog wel veel mis. CWO heeft een aantal technisch vaardige spelers in huis, maar het ontbreekt de ploeg om een collectief te vormen. BVCB gooit veel energie in de strijd, probeert te voetballen, maar kiest nog te veel voor moeilijke oplossingen. Het zijn de Hoeksenaren die bijna voor het tweede doelpunt van deze middag kunnen zorgen. De goed spelende Kevin Paqué ziet dat keeper Galina Fortes veelvuldig ver voor zijn doel staat. Met een fraaie boogbal van zo’n dertig meter probeert de Hoekse middenvelder de Vlaardingse doelman te verschalken. De keeper is net op tijd terug in zijn domein en kan ternauwernood een tweede tegentreffer voorkomen.

Halverwege de eerste helft komt BVCB in de problemen na balverlies uit een eigen inworp. Romeo da Silva verovert de bal en bedient met een prima pass de vrijstaande Mendes Mondeira. Ook in deze situatie is Van der Molen goed bij de les en voorkomt met een uitstekende reflex de gelijkmaker.

Naarmate de wedstrijd vordert worden de duels wat pittiger en Switser heeft een aantal gele kaarten nodig om het duel in de hand te houden. Met name de overtreding van Talha Koc op de enkels van Rutten is een, op zijn zachtst gezegd, pittige. Gelukkig voor Rutten kan hij na een blessurebehandeling weer verder.

Het is diezelfde Rutten die de verdubbeling van de Hoekse voorsprong kan inleiden. Het stevige blok dat hij zet verschaft hem de mogelijkheid om hard uit te halen. Zijn inzet wordt van de lijn gehaald, waarna Yousif de Kock op de juiste plek staat om de rebound te verzilveren.

Vlak voor rust krijgt CWO nog een Sinterklaascadeautje aangeboden door Bruce Godvliet die iets te nonchalant uitverdedigt en de bal pardoes in de voeten van Mendes Mondeira schuift. De Vlaardinger verzuimt echter de surprise uit te pakken en krult de bal over de verste kruising heen.

BVCB start na rust in dezelfde formatie als in de eerste helft. Wel moet het al snel Mike van der Steen vervangen, die geblesseerd moet afhaken. Zijn vervanger is Denzel Medar en daar wordt de formatie van Jan Everse niet zwakker door. De behendige dribbelaar kent een sterke invalbeurt en laat duidelijk zien, dat hij in de basis thuis hoort. Al binnen enkele minuten weet hij door goed storend werk het vijandelijke strafschopgebied in te gaan. Via een klutsbal komt de bal uiteindelijk bij Blom, die met enig fortuin het derde Hoekse doelpunt mag laten aantekenen. Nog geen twee minuten later blijft diezelfde Blom met een technisch hoogstandje in balbezit en bezorgt de bal vervolgens bij Stork. De Hoekse spits vindt op zijn beurt Kedar, die op knappe wijze voor de 4 – 0 zal zorgen.

Met nog een half uur op de klok is de wedstrijd dan gespeeld. Een gedeelte van het publiek vindt het dan ook welletjes en zoekt de behaaglijke warmte van de kantine op. Het overgrote deel trotseert echter de ijzige kou en ziet in de 70ste minuut een voorzet van Kampe door Mendes Moreira wordt binnen getikt. Scheidsrechter Switser reageert na een lichte aarzeling op het vlagsignaal van assistent scheidsrechter Van Ginneken en keurt het doelpunt af vanwege buitenspel.

Veel dichterbij een doelpunt zal de Vlaardingse fusieclub Combinatie Wil Winnen voorlopig niet komen, dit in tegenstelling tot de gastheren die nog wel een paar keer de kans op 5 – 0 krijgen. Een kwartier voor tijd soleert Kedar op zijn typische wijze door de Vlaardingse afweer om zijn solo met een knap schot af te ronden. Zijn actie had meer verdiend, dan de poeier die nu op de binnenkant van de kruising eindigt.

Met nog vijf minuten te spelen mag Tarik Amezian aan Hoekse zijde nog invallen voor Paqué. Amezian speelde de laatste drie wedstrijden in de basis bij afwezigheid van de vakantie vierende Nick Mahieu.

Vlak voor het verstrijken van de negentig minuten legt BVCB de mooiste aanval van de middag op de mat. Met Blom als tussenstation komt de bal bij de vrijstaande De Kock, die helaas niet bij machte is om de mooie aanval af te ronden met een doelpunt. Een doelpunt voor de Vlaardingse gasten komt nog wel dichtbij, als in de slotminuut Van Bree een vrij trap kan inkoppen, maar daarbij net iets te ruim naast de verkeerde kant van de paal mikt.

Met de ruime overwinning op zak kan BVCB zich gaan opmaken voor de laatste twee competitiewedstrijden van 2017. Als de pupillen van Jan Everse met dezelfde energie die duels tegemoet treedt, dan kan het met een goed gevoel de winterstop ingaan. Volgende week is de uitwedstrijd tegen het wisselvallige Neptunus-Schiebroek van Rob Jacobs. BVCB sluit het jaar af met een duel op eigen terrein met Zuidland als tegenstander.

Opstelling BVCB: Wesley van der Molen, Eytan Scheimann, Bruce Godvliet, Leon van den Heerik, Nick Mahieu (73’ Kevin Breedijk), Kevin Paqué (85’ Tarik Amezian), Yousif de Kock, Mike van der Steen (52’ Denzel Medar), Jeremy Stork, Rob Rutten, Evan Blom

Verslag: HP Goudappel                     Foto's:  Wilco Schippers en Kees Ruigrok