Scheidsrechter

A. Lingen

Onbekend

VV Rhoon - BVCB 0 - 6 (0 - 2)

BVCB heeft zichzelf enigszins kunnen revancheren op het onnodige gelijkspel vorige week tegen Berkel. Rode lantaarndrager Rhoon was daar het willige slachtoffer voor. Het fletse schouwspel moet het qua hoogtepunten hebben van de maar liefst zes goals van Hoekse makelij. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de hoge uitslag meer zegt over de zwakte van de tegenstander dan van de kracht van BVCB.

Het chagrijn over het verloop van de derby een week eerder werkte nog lang door. De kater was nog niet geheel weggespoeld. Trainer Jan Everse liet in een interview voorafgaand aan de doordeweekse beker wedstrijd (Excelsior R – BVCB 0 – 4) duidelijk weten dat hij met name de inzet van zijn ploeg ver benedenmaats vindt. Uiteraard leverde dit weer voldoende gespreksstof op binnen BVCB. Er is nog geen paniek, zeker geen crisis, maar het is wel zaak om de gelederen gesloten te houden. Een paar goede overwinningen kan in dit soort situaties vaak wonderen doen.

De wedstrijd tegen het vorig jaar gepromoveerde Rhoon komt dan op het juiste moment. De ploeg van de vertrekkende coach Marco van Rijn heeft tot nu toe slechts één puntje weten te behalen.

Everse, die al weken niet over zijn ideale elftal kan beschikken, kan deze wedstrijd geen beroep doen op de geschorste Kevin Paqué en de geblesseerde Rob Rutten. Net als een week eerder start Kevin Breedijk in de basis, net als Mitchell Handriks en Yousif de Kock die speelt in plaats van Mike van der Steen.

BVCB moet even worden wakker geschud alvorens het de wedstrijd naar zich toe weet te trekken. Het gevaar in de beginfase komt van de thuisploeg in de persoon van Vincent Kroon. Gaat zijn eerste doelpoging nog meters over, bij zijn tweede kans moet keeper Wesley van der Molen ingrijpen om een tegentreffer te voorkomen. Daarna is het BVCB dat steeds meer bepaalt wat er in het veld gebeurt. Het leidt tot een eerste schot van Evan Blom, dat ruim naast gaat en een puik afstandsschot van Nicky Walbeek, dat doelman Niels Ketting dwingt volledig gestrekt naar de benedenhoek te gaan. Na een briljant steekpassje van Hendriks op de handige Denzel Medar, passeert de aanvaller twee man maar ziet vervolgens zijn inzet gekraakt worden.

Spelhervattingen van de tegenstander en BVCB: het blijft een slecht huwelijk. Ook nu kan de tegenstander weer gevaarlijk worden uit vrije trappen en corners. Na ruim een kwartier vindt Roy Tibboel het hoofd van Jeffrey Zwaan die ongehinderd van dichtbij mag inkoppen. De kopbal is echter ontspeend van alle snelheid en dus een makkelijke prooi voor Van der Molen.

Halverwege de eerste helft krijgt BVCB wel wat kleine kansjes via Jeremy Stork en De Kock, maar echt gevaarlijk kan het niet worden. Vlak voor het verstrijken van het eerste half uur is het dan toch raak voor de blauwwitten. Een inzet van Stork wordt nog gepareerd maar op de rebound van Hendriks moeten de gastheren het antwoord schuldig blijven.

Tien minuten later leidt balverlies van Nicky Walbeek tot een gevaarlijke Rhoonse counter. Opnieuw is Van der Molen de situatie meester en belet met zijn voeten het scoren van Bart Driesen. Een minuut later is het opnieuw alle hens aan dek voor BVCB, als een vrije trap van Jeffrey Berkhof hoog in het Hoekse doelgebied wordt ingebracht. De geslepen Vincent Kroon lijkt bij de tweede paal de gelijkmaker in te gaan koppen, maar hij raakt de bal zo matig dat Van der Molen de bal op de doellijn kan oppakken. De snelle Hoekse omschakeling levert vlak voor rust een corner op. Blom prikt de hoekschop perfect op de mee op gekomen Leon van den Heerik, die zo vrij als een vogeltje de bal tegen de touwen mag koppen, 0 – 2.

Het scheelt weinig of BVCB moet op slag van rust de aansluittreffer van Rhoon incasseren. Het gevaar ontstaat wederom uit een Rhoonse vrije trap, die uiteindelijk bij de op de grond liggende Zwaan terecht komt, die met een halve draai de bal op de paal knalt.

De eerste tien minuten van de tweede helft verstrijken zonder enige opwinding. Rhoon is een ploeg die behoort tot één van degradatiekandidaten in de tweede klasse D, een ploeg die weinig te bieden heeft. BVCB speelt niet groots, maar blijft uiteindelijk vrij eenvoudig overeind. Het duurt eigenlijk te lang eer de derde Hoekse goal begroet kan worden. Maar in het laatste kwartier gaat het vervolgens in een rap tempo naar 0 – 6. Twee nagenoeg identieke doelpunten komen op naam van Evan Blom, die evenveel keer met de bal “á la Arjen Robben” naar binnen komt en dan met een lage schuiver het net weet te vinden. Tussen deze twee doelpunten door is er ook nog de tweede van Hendriks weggelegd, die kan scoren na een vrije trap van Walbeek en een goede kaats van de net ingevallen Mike van der Steen.

Het slotakkoord is weggelegd voor Medar, die met een strakke pass wordt bediend door Hendriks en op knappe wijze de einduitslag op 0 – 6 bepaalt. De zes Hoekse doelpunten vormen zoals vermeld de hoogtepunten van het verder weinig om het lijf hebbende duel. Een mooi hoogtepuntje van geheel andere orde is het debuut van Quinten Tourné. Een paar minuten voor het eindsignaal van de heerlijk optredende arbiter Lingen, mag de speler uit de eigen jeugd van BVCB even snuffelen aan “het echte werk”.

Volgende week is er een bekerronde, waarin BVCB het in Schiedam om 14,30 uur opneemt tegen Hermes DVS. Weer een week later staat de thuiswedstrijd tegen Strijen op het programma. Strijen vinden we met drie punten meer dan BVCB terug op een tweede plaats. Met andere woorden: wil BVCB de aansluiting bij de top gaan vinden, dan is winst een eerste vereiste.

Opstelling BVCB: Wesley van der Molen, Eytan Scheimann, Kevin Breedijk, Leon van den Heerik (46’ Wouter Jansen) Nick Mahieu, Mitchell Hendriks, Yousif de Kock (71’ Mike van der Steen), Nicky Walbeek (84’ Quinten Tourné), Jeremy Stork, Denzel Medar, Evan Blom

Verslag: HP Goudappel                                       Foto's: Kees Ruigrok