BVCB ziet kansen op nacompetitie danig slinken

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse D

8 april 2017 14:30

Spaans, H.

BVCB – Pelikaan 1 - 2 (0 - 0)

BVCB speelt richting de beslissende fase van de competitie enkel en alleen finales. Zo was de opvatting, die enkele weken gestalte kreeg. Dan moet je elke wedstrijd ook benaderen en ingaan als een finale. Tegen Pelikaan uit Zwijndrecht kan BVCB dit geen enkel moment waar maken. Aangezien Pelikaan ook niet was afgereisd om de schoonheidsprijs op te halen in Bergschenhoek, krijgen de toeschouwers een draak van een wedstrijd voorgeschoteld. BVCB rangeert zichzelf in een nagenoeg uitzichtloze positie om nog een ticket voor de nacompetitie te bemachtigen door de punten aan de tegenstander te laten, 1 – 2.

“Een boek zonder verhaal”. “Een film zonder script”. Of “een glas cola zonder prik”. Het zijn zomaar wat vergelijkingen, om een samenvattend beeld te schetsen van het duel BVCB tegen Pelikaan. Hoe anders verging het beide elftallen toen zij in oktober van vorig jaar tegenover elkaar stonden. BVCB speelde toen met de tegenstander en Pelikaan werd met 0 – 5 afgedroogd. In de wedstrijd van afgelopen zaterdag is BVCB amper in staat om 5 kansen te creëren.

De eerste helft is van een zeer bedenkelijk niveau. Het publiek, vanwege het mooie weer, in redelijk groot aantal aanwezig, vraagt zich na een half uur af, waar het nu eigenlijk naar staat te kijken. BVCB speelt in nagenoeg dezelfde samenstelling als vorige week, met uitzondering van Eytan Scheimann die terug van een schorsing de plaats van Robin van Willigen weer inneemt. In het duel een week eerder tegen Heerjansdam is BVCB nog in staat om het de koploper een helft zeer lastig te maken. Tegen Pelikaan laat de ploeg van Melvin Boel geen moment zien dat het bovenin wil blijven meedraaien. De elf spelers hangen als los zand aan elkaar, spelen stroef en in een laag tempo. De drive, maar zeker ook de creativiteit ontbreekt, om het de tegenstander moeilijk te maken.

Ditzelfde geldt eigenlijk ook voor Pelikaan, dat vooral in de eerste helft deelt in de malaise. Beide ploegen vinden amper de weg naar het vijandelijke doel, waardoor momenten van enige opwinding uitblijven. Goed verdedigend ingrijpen door Tim de Koning in het begin van het duel, voorkomt een vroege tegengoal voor de thuisploeg.

Het enige wapenfeit voor rust waar BVCB zich op kan beroepen, komt voort uit twee achter elkaar volgende corners. Een kopbal is een prooi voor doelman Hagman en uit een tweede corner volgt een vlammend schot van Jeffrey Bos, dat rakelings over het doel suist.

In de rust blijkt dat De Koning te geblesseerd is om de wedstrijd nog voort te zetten. Boel kiest er voor om zijn viermansverdediging in tact te laten en laat de 19jarige A-junior Tim Venloo zijn debuut in de Hoekse hoofdmacht maken.

Al snel in de tweede helft komt BVCB op achterstand. Jesper Nossent krijgt alle vrijheid om iets moois te bedenken opkomend over zijn linkerkant. Hij behoudt het overzicht en legt de bal panklaar af op Sharog Susani, die onbedaarlijk hard Wesley van der Molen het nakijken geeft, 0 – 1. BVCB oogt aangeslagen en Pelikaan krijgt de ruimte om op zoek te gaan naar een tweede treffer. Van der Molen moet ingrijpen om Susani van een tweede succes af te houden.

Tien minuten in de tweede rondgang krijgt BVCB zijn eerste mogelijkheid op de gelijkmaker. Een prima pass komt terecht bij Mike van der Steen, die de bal niet goed raakt, waardoor de bal eenvoudig van de lijn kan worden gehaald. Even later heeft BVCB alle pech als een vrije trap vanaf de punt van het zestienmetergebied op de kruising belandt.

Met nog een half uur te spelen komt Nicky Walbeek in het veld voor Yousif de Kock. Ook de vaak zo creatief spelende Walbeek krijgt het niet voor elkaar om zijn ploeg op gang te brengen. Halverwege de tweede helft krijgt BVCB te kampen met het uitvallen van de geblesseerde Evan Blom en niet veel daarna met het verwerken van de 0 – 2. Opnieuw is het Nossent die de assist mag verzorgen, die knap tot doelpunt wordt omgezet door Anouar Said.

Pas in de laatste minuut van de officiële speeltijd krijgen de blauwwitten nog kansen op een doelpunt. Drie inzetten op rij van Bob Verweij en Rob Rutten worden even zo veel keer tegengehouden door de Pelikaan defensie. In blessuretijd valt de Hoekse treffer alsnog. Rutten speelt Verweij aan, die de diepte in gaat om uiteindelijk beheerst af te ronden. Met 1-2 op het scorebord maakt de correct leidende scheidsrechter Spaans na 94 minuten een einde aan de wedstrijd.

Door het verlies tegen Pelikaan en de winst van Strijen op koploper Heerjansdam, wordt BVCB op de ranglijst gepasseerd door zowel Pelikaan als Strijen; een zesde plaats is het gevolg. Het lijkt erop als of BVCB zich kan gaan richten op het volgend seizoen. Met nog vier competitieronden te gaan, zijn de Hoeksenaren voor een groot deel afhankelijk van de resultaten van de ploegen die hoger gerangschikt staan. Volgende week speelt BVCB geen competitie en speelt het donderdag vriendschappelijk tegen ”buurman” CVV Berkel. Op 22 april speelt BVCB de thuiswedstrijd tegen NSVV, dat de laatste vijf wedstrijden nog niet heeft weten te winnen.