Scheidsrechter

Steenbergen, R.M.

Onbekend

Heerjansdam - BVCB 3 - 2 (1 - 2)

BVCB reist zaterdag af richting koploper Heerjansdam in de wetenschap dat het in ieder geval niet mag verliezen. Sterker nog: bij winst zal het zich volop in de strijd om het kampioenschap weten te mengen. Halverwege de wedstrijd liggen de Hoeksenaren op de juiste koers, wat het laatste scenario betreft. Na 90 minuten is de harde werkelijkheid totaal anders. BVCB verspeelt twee keer een voorsprong en moet uiteindelijk met de staart tussen de benen afdruipen beseffende dat door het 3-2verlies een streep gezet kan worden door de kampioensdroom.

Natuurlijk, in theorie is nog alles mogelijk, zeker in de knotsgekke competitie van de tweede klasse D. Maar ook Melvin Boel is realist genoeg om te beseffen dat een kloof van acht punten in vijf wedstrijden niet te dichten zal zijn. Hij zal zich met zijn elftal moeten gaan richten op de tweede plaats, die naar alle waarschijnlijkheid recht zal geven op (het overnemen) van een periodetitel. Daarnaast zijn er nog diverse scenario’s mogelijk, waarin zelfs een vierde plaats op de eindrangschikking mogelijkheden biedt op de nacompetitie. Ruim na het duel van zaterdag, als de grootste teleurstelling enigszins is verwerkt, kan Boel deze scenario’s moeiteloos opsommen. Iets waarmee hij zich voor de strijd in en tegen Heerjansdam nog niet mee bezig zal hebben gehouden.

Zeker niet in de eerste helft, waarin BVCB de betere ploeg is en al vroeg in de wedstrijd op voorsprong komt. Precies volgens het strijdplan van Boel komt het eerste doelpunt tot stand. Een lange bal op Michael de Rooy wordt door de spits goed doorgekopt op Yousif de Kock. Oog in oog met keeper Sander Schreuder levert De Kock een slap rollertje af, waar Schreuder niet op rekent en daardoor danig in de fout gaat. De doelman probeert de bal nog voor de doellijn weg te halen, maar de goed opgestelde arbiter Steenbergen oordeelt dat de bal volledig over de lijn is geweest: 0 – 1.

Even daarvoor heeft bij Heerjansdam Boy Stoops geblesseerd het veld al vroeg moeten ruimen en wordt vervangen door Jordi Dekker. Dekker zal als invaller een cruciale rol gaan spelen in de rest van de wedstrijd.

De toeschouwers op sportpark de Molenwei, waaronder de geschorste Hoekse verdedigers Eytan Scheimann en Christiaan Hartmans, krijgen een boeiende eerste helft te zien. Twee strijdende elftallen, die duidelijk weten wat er op het spel staat. BVCB speelt geconcentreerd, pakt de rust daar waar het kan, is fel en zet druk daar waar het moet. De defensie van de gastheren is traag, matig in de opbouw en is achterin dus kwetsbaar. Vooralsnog lukt het BVCB niet om hier optimaal van te profiteren.

In aanvallend opzicht is het spel van Heerjansdam met name gericht op het zoeken van de geslepen spits Ronald Ouwens. BVCB heeft zijn zaakjes goed op orde en weet de weg richting Ouwens goed af te snijden. De thuisploeg krijgt pas zijn eerste kans, als er al bijna een half uur gespeeld is. Een matige vrije trap valt met enig fortuin voor de voeten van Jelmer Nugteren, die dit buitenkansje finaal om zeep helpt door de bal hoog over te schieten. Het is voor Heerjansdam wel het sein om het tempo iets op te schroeven en zich iets meer te laten gelden.

In de 35e minuut leidt Nick Mahieu, mede dankzij de erbarmelijk slechte grasmat fataal balverlies. Onbedoeld legt de Hoekse linksback de bal panklaar voor Dekker, die met een prima uithaal van ruim zestien meter afstand, de 1 – 1 laat binnen zeilen. Het gejuich van Heerjansdam is amper verstomd of BVCB heeft het tegenantwoord al gegeven. Een vrije trap van Mike van der Steen belandt hoog in het zestienmetergebied waar BVCB het luchtduel goed in gaat. Robin van Willigen weet nog net de bal klaar te leggen voor Rob Rutten, die met een harde knal in het dak van het doel BVCB weer op voorsprong schiet.

In de tweede helft kan BVCB de voorsprong aanvankelijk goed in stand houden. Wel is dat het resultaat van vooral veel tegenhouden en waar het moet de bal simpelweg wegrossen. Van enige opbouw van een Hoekse aanval is geen sprake meer. Heerjansdam haalt beetje bij beetje de duimschroeven aan en gaat op zoek naar de tweede gelijkmaker van de middag. Pas na een klein kwartier krijgt het daartoe de eerste mogelijkheid. Een scherp genomen vrije trap van Dekker wordt rakelings over het doel van Wesley van der Molen gekopt door Nugteren.

In de 64e minuut moet Evan Blom geblesseerd het veld verlaten; Nicky Walbeek is zijn vervanger.

Met nog twintig minuten op de klok valt voor Heerjansdam de verdiende gelijkmaker. Matig verdedigen in het Hoekse zestienmetergebied verschaft Ouwens de mogelijkheid om de bal lang vast te houden om uiteindelijk af te leggen. Helaas voor Mike van der Steen raakt hij de bal totaal onbedoeld en passeert daarmee zijn eigen doelman.

Net als na de eerste gelijkmaker heeft BVCB de kans om direct te antwoorden en voor de derde keer deze middag afstand te nemen. Uit een Hoekse corner valt de bal in een scrimmage vlak voor de Heerjansdamse doellijn voor de voeten van Tim de Koning, die niet in staat is om de bal het laatste zetje te geven. Nu heeft Schreuder wel het geluk dat de bal pardoes in zijn handen terecht komt. Met een doelpunt had De Koning zijn debuut in de basis van BVCB extra glans kunnen geven. Achteraf bezien zal dit het eerste en tevens laatste kansje van BVCB zijn in de gehele tweede helft.

BVCB ontsnapt aan een achterstand, als na de zoveelste vrije trap van Dekker de bal bij de tweede paal rakelings naast het Hoekse doel wordt getikt. Het laatste kwartier van de wedstrijd is dan al ingegaan. Beide ploegen leveren strijd om iedere bal en de spanning is om te snijden. BVCB weet de tegenstander van het lijf te houden, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Aan de andere kant heeft Heerjansdam niet de uitstraling en de macht van een kampioensploeg en kan het maar mondjesmaat gevaarlijk worden. Als het al gevaarlijk wordt, komt het gevaar voornamelijk voort uit de goede spelhervattingen van Dekker. Het is al vaker gezegd: BVCB en spelhervattingen dat is geen goed huwelijk.

BVCB moet uiteindelijk toch zwichten voor de ploeg van trainer Fop Gouman. Het derde doelpunt dat de Hoeksenaren te verwerken krijgt komt voort uit een vrije trap van de “gouden” invaller Dekker. Hij vindt het hoofd van Paul Scheurwater die met zijn kopbal het pleit beslecht in Hoeks nadeel.

BVCB druipt gedesillusioneerd af in de wetenschap dat er meer in had gezeten. Op basis van de eerste helft hadden de pupillen van Boel ook zeker een puntje verdiend, maar een wedstrijd kent nu eenmaal twee helften.

Volgende week wacht BVCB wederom een belangrijk duel, als Pelikaan op bezoek komt op het Sporthoekpad. BVCB staat na het verlies op een vierde plaats en vindt Pelikaan met één puntje minder vlak onder zich. Eerder dit seizoen speelde BVCB de tegenstander uit Zwijndrecht met 0 – 5 van de mat. Zo gemakkelijk als dat het in oktober ging, zal het komende zaterdag naar alle waarschijnlijkheid niet gaan. Zeker niet omdat ook BVCB weet dat Pelikaan het puntentotaal voornamelijk te danken heeft aan veel gewonnen uitwedstrijden.

Opstelling BVCB: Wesley van der Molen, Robin van Willigen, Dennis van der Haas, Tim de Koning, Nick Mahieu, Jeffrey Bos (82’ Alex de Ronde), Yousif de Kock,Mike van der Steen (77’ Bob Verweij), Rob Rutten, Evan Blom( 64’ Nicky Walbeek), Michael de Rooy

Verslag: HP Goudappel                  Foto's: Mary-Anne Salden