Mannen zaterdag, 1, 2e klasse D

25 maart 2017 14:30

Roozeboom, W.

BVCB - Hellevoetsluis 2 - 1 (0 - 0)

Met nog zeven wedstrijden te gaan richting einde competitie, is elke wedstrijd een finale. Dat is wat de opvatting en het besef is dat gedeeld wordt binnen de gelederen van het eerste elftal van BVCB. De stelling wordt duidelijk opgepakt door de spelers van Melvin Boel en zij vertalen dit op een prima wijze in het veld. In het treffen tegen nummer twee, Hellevoetsluis, wordt met strijd en beleving de winst binnen gesleept. Na een goede doelpuntloze eerste helft en een tweede helft met een hectische en tumultueuze slotfase stapt BVCB met een 2-1 overwinning van het veld. Evan Blom is met zijn twee doelpunten de gevierde man bij de Hoeksenaren.

Voorafgaand aan het duel BVCB tegen Hellevoetsluis wordt Nick Mahieu op het veld toegesproken door voorzitter Andy Bezem. Mahieu, al sinds zijn jongste jeugd lid van BVCB, zal die middag zijn 200ste wedstrijd in het vlaggenschip van de Hoekse vereniging spelen. Mooie woorden, een boeket bloemen en een groot applaus valt hem ten deel.

Het duel is amper begonnen of BVCB brengt zichzelf al in de problemen. Eytan Scheimann speelt Robin van Willigen aan, daar waar dat eigenlijk niet nodig is. Van Willigen komt in de knoei en lijdt balverlies, wat middels een overtreding gecorrigeerd moet worden door Christiaan Hartmans. Ook al is het duel koud twee minuten aan de gang, scheidsrechter Roozeboom is onverbiddelijk en toont Hartmans de gele kaart. De centraal verdediger weet dan al dat hij een week later geschorst zal zijn voor de topper tegen koploper Heerjansdam. Wat Hartmans niet kan vermoeden, is dat het voor hem persoonlijk nog dramatischer zal aflopen.

BVCB zet vanaf de aftrap vroeg druk op de helft van de tegenstander. Het strijdt gezamenlijk voor iedere meter en bij balverlies probeert het de bal weer snel te veroveren. Na 5 minuten speeltijd doet zich voor de thuisploeg de eerste kans al voor. Een goede individuele actie van Yousif de Kock leidt tot die eerste kans. De Kock ziet dat zijn inzet in de korte hoek een prooi is voor doelman De Waard.

Met de wind in de rug heeft BVCB de drang naar voren. Met Jeffrey Bos, die een puike eerste helft speelt, Robin van Willigen in de verdediging  en Bob Verweij op de linkerkant in de Hoekse aanval, heeft Boel zijn personele problemen opgelost. Roy Eekman is nog steeds niet hersteld van zijn blessure en aanvoerder Dennis van der Haas is afwezig vanwege verdrietige familieomstandigheden. Gevolg is dat zowel Evan Blom als ook Nicky Walbeek veroordeeld zijn tot de reservebank. Met veel drang naar voren spelen, heeft het mogelijk gevaar in zich dat men beducht moet zijn op uitvallen van de tegenstander. Halverwege de eerste helft doet dit zich voor de eerste keer voor. De Hellevoetse uitval leidt tot de eerste kans van de gasten. Doelman Wesley van der Molen is attent en brengt redding met zijn voeten.

Ondanks de goede spelopvatting van BVCB vertaalt zich dat niet in het verschaffen van kansen. Wel wordt het vijandelijke doel een aantal keer goed onder vuur genomen middels een aantal afstandsschoten. Verantwoordelijke schutter is Bos, die met zijn harde schot verschillende malen De Waard op de proef stelt. Met soms meer geluk dan wijsheid weet de Hellevoetse sluitpost zijn doel schoon te houden.

Grote kansen doen zich voor rust niet meer voor. Het goede Hoekse spel ten spijt levert slechts nog twee kleine kansjes op voor De Rooy en Rutten, die niet verzilverd worden. In verdedigend opzicht heeft BVCB in de eerste helft weinig tot niets te duchten gehad van de ploeg van trainer Edwin de Koning, die Hellevoetsluis al zeven jaar onder zijn hoede heeft.

Bob Verweij, die een moeizame eerste helft kende, blijft achter in de kleedkamer en wordt vervangen door Evan Blom. BVCB neemt ook in de tweede helft meteen het initiatief en gaat op zoek naar de openingstreffer. Scheimann opent op prima wijze met een bal op Mike van der Steen, die de bal met enige moeite mee kan nemen richting het strafschopgebied. Van der Steen weet door te dringen richting De Waard en wordt dan van achter aangetikt door Vincent Mast. Arbiter Roozeboom twijfelt geen moment en wijst naar de penaltystip. De 19jarige Blom schaart zich achter de bal en schiet de strafschop hard en resoluut in de linker bovenhoek, 1 – 0.

BVCB houdt het heft stevig in handen en wat in de eerste helft nog niet lukte, lukt nu wel. Het gaat zich door goed voetbal mogelijkheden creëren. Met een aantal vlotte combinaties snijdt de thuisploeg een aantal keer door het hart van de Hellevoetse defensie. Halverwege het tweede bedrijf verdubbelen de blauwwitten hun voorsprong. Dwars door de verdedigende stellingen van Hellevoetsluis baant Blom zich een weg en rondt koel en beheerst af, 2 – 0.

Vijf minuten later krijgt Rutten de kans om de winst definitief in veilige haven te loodsen. Bediend met een vernuftige steekpass van De Kock, kan Rutten op snelheid zijn tegenstander de hielen laten zien. Rutten weet helaas niet af te ronden; De Waard is met zijn voeten Rutten de baas. Ook De Rooy wordt door De Kock in stelling gebracht, maar de lange aanvaller passeert wel de doelman, maar kan zijn eigen bal niet meer achterhalen om te scoren.

In de laatste tien minuten lijkt BVCB de winst te gaan verspelen. Iets wat de ploeg over zichzelf afroept. In het heetst van de strijd gebeuren er vaak dingen, waarbij je als speler je hoofd moet koel houden. Wat dat betreft heeft BVCB die slimheid niet altijd in pacht en laat het zich dikwijls uit de tent lokken. Of door de tegenstander of door het optreden van een scheidsrechter. In de slotfase van het duel van deze zaterdag is het beide. Van Willigen reageert zich af op de irritante Wesley Abbo, krijgt zelf de vrije trap tegen wat hem ook nog een gele kaart oplevert. Nog voor dat Roozeboom de gele kaart weer in zijn borstzak heeft gestopt, houdt hij de prent nogmaals voor bij Van Willigen, omdat de scheidsrechter niet gediend is van het commentaar van Van Willigen, die met rood briesend het veld moet verlaten.

Boel reageert direct met een logische wissel door De Kock naar de kant te halen en verdediger Tim de Koning binnen de lijnen te brengen.

Vier minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd komt de spanning nog meer terug in de wedstrijd. Aanleiding is een lichte overtreding van Hartmans ten opzichte van Davy Mierop met een strafschop tot gevolg. Van der Molen heeft geen antwoord op de feilloos ingeschoten penalty. Scheidsrechter Roozeboom, die tijdens het duel, al het nodige commentaar op zijn leiding te verwerken heeft gekregen, wordt met name vanuit het publiek voorzien van de nodige op- en aanmerkingen. Als de spelers van BVCB menen ook nog een duit in het zakje te moeten doen, is de maat voor de leidsman vol en blaast drie minuten voor tijd af en laat de ploegen inrukken.

Na een onderbreking van ruim vijf minuten keren de spelers en Roozeboom terug op het veld en spelen de wedstrijd uit. Het duel mag van Roozeboom nog maar liefst bijna acht minuten doorgaan. Ver in die extra tijd maakt Hartmans nog een even domme als onnodige overtreding, hetgeen zijn tweede gele kaart en daarmee een rode kaart oplevert.

Als Roozeboom eindelijk zijn slotakkoord laat horen is de vreugde in het Hoekse kamp uiteraard groot. Zeker als vernomen wordt dat koploper Heerjansdam niet verder dan een 3 – 3gelijkspel is gekomen tegen Alexandria. Behalve dat de overwinning groots gevierd wordt, dringt ook al wel snel de realiteit door. De opgelopen schade in de vorm van gele en rode kaarten is niet gering. Scheimann, Hartmans en Van Willigen zullen deze week bericht van de KNVB ontvangen dat ze geschorst zullen zijn voor minimaal één wedstrijd. Oftewel: Melvin Boel zal de komende week zijn hoofd moeten breken om een degelijke defensie in elkaar te knutselen. Wie er ook zullen spelen, als dat met dezelfde instelling gebeurt als in dit duel, dan kan het zeker voor de winst gaan in en tegen Heerjansdam.

Opstelling BVCB: Wesley van der Molen, Eytan Scheimann, Robin van Willigen, Christiaan Hartmans, Nick Mahieu, Jeffrey Bos, Yousif de Kock (79’ Tim de Koning), Mike van der Steen, Bob Verweij (46’ Evan Blom), Rob Rutten (94’ Nicky Walbeek), Michael de Rooy

Verslag: HP Goudappel                                 Foto's: Ron van Bekkum