Mannen zaterdag, 1, 2e klasse D

18 maart 2017 14:30

Ekelenburg, M. van

FC Binnenmaas - BVCB 0 - 2 (0 - 3)

Wil BVCB nog een rol van betekenis willen, maar vooral kunnen, spelen in de strijd om de bovenste plaatsten in de tweede klasse D, dan moet in ieder geval gewonnen worden van Fusie Club Binnenmaas. Met deze wetenschap reisden de Hoeksenaren af richting Maasdam. In wat door trainer Melvin Boel achteraf betiteld wordt als ”de slechtste pot van het seizoen” kent BVCB weinig moeite met de tegenstander. Een nuttige 0 – 3 overwinning is het gevolg.

Wat de even korte als kernachtige betiteling van het duel door Boel betreft, sloeg de Hoekse coach de spijker op zijn kop. Van oogstrelend voetbal was afgelopen zaterdag geen enkele sprake. BVCB was grote delen van de wedstrijd de betere -lees: minst slechtste- van de twee ploegen, maar groots was het allerminst.

BVCB, dat het moet stellen zonder de geschorste Christiaan Hartmans en de nog niet geheel herstelde Roy Eekman, hanteert in het eerste half uur veelvuldig de lange pass. Op zich niet verwonderlijk gezien de erbarmelijke staat van de te bespelen grasmat. Echter, het rendement dat voorkomt uit de lange bal naar voren, is vrijwel nihil. De passes zijn onzuiver, te hard ofwel een prooi voor de gastheren.

Om genoemde redenen is het dan ook niet verwonderlijk, dat er in die eerste dertig minuten weinig tot geen echt gevaar voor beide doelen wordt gesticht. De eerste twee kleine kansjes zijn voor Binnenmaas, waarbij Sven Post niet goed genoeg de bal kan inkoppen en Richard van de Wilt zijn inzet gestopt ziet worden door Wesley van der Molen.

Vlak voor het verstrijken van het eerste half uur krijgt BVCB zijn eerste mogelijkheid, als Yousif de Kock in vrijstaande positie zijn ploeg op voorsprong kan schieten. Zijn schot voor nagenoeg open doel gaat een metertje of twee over. Even later krijgt De Kock een veel lastigere kans, die hij wél weet te verzilveren. Na goed controleren, gevolgd door een steekballetje op maat van Michael de Rooy, kan De Kock op doelman Bart de Keijzer af. Met een bekeken inzet prikt De Kock de bal langs de goalie in het doel, 0 – 1.

Acht minuten voor rust schiet Rob Rutten zijn ploeg naar een comfortabele 0 – 2. Een pass van Mike van der Steen op Rutte lijkt eenvoudig onderschept te worden door Van de Wilt, die zich echter jammerlijk verslikt in het speeltuig. Het biedt Rutten een vrije doortocht richting De Keijzer, die geen verweer heeft tegen de inzet van Rutte in de korte hoek.

Valt er in de eerste helft van de wedstrijd weinig te beleven, na de rust is het al niet veel beter. FC Binnenmaas probeert wel wat te repareren aan de opgelopen averij, maar het ontbreekt de ploeg van trainer Leo Dekker simpelweg aan kwaliteit om BVCB het vuur nader aan de schenen te leggen. De thuisploeg probeert wel aan te dringen, komt de eerste tien minuten ook wel meer richting Van der Molen, maar echte kansen doen zich niet voor. Hetzelfde geldt in feiten ook voor de pupillen van Boel. Het is wachten tot halverwege de tweede helft alvorens het vijandelijke doel weer eens onder vuur wordt genomen. Verantwoordelijk voor dat gevaar is De Rooy, die met een ferm schot uit de draai, het eerste Hoekse kansje na rust mag laten noteren.

Een kwartier voor het einde weet BVCB zijn voorsprong nog te vergroten. Een Hoekse aanval, die wat rommelig tot stand komt, wordt met enig fortuin afgerond door Jeffrey Bos, de trouwe bankzitter die deze wedstrijd als basisspeler de volle negentig minuten zal volmaken. Via tegenstander Bjorn de Otter verdwijnt de inzet van Bos achter de kansloze De Keijzer.

Vlak voor het derde Hoekse doelpunt is Evan Blom vervangen door Roy Eekman, die zodoende nog een kwartier wedstrijdminuten in de benen kan opdoen. Zover komt het helaas niet voor de Hoekse routinier: amper 7 minuten na zijn entree mag hij het strijdperk al weer geblesseerd verlaten.

In de laatste tien minuten krijgen beide elftallen nog één kans. De eerste grote kans aan de kant van Binnenmaas is voor Rianto Vrutaal, die de bal via de kluts voor zijn voeten krijgt. Zijn gehaaste schot verdwijnt voorlangs voorbij het doel van Van der Molen. De laatste kans voor BVCB is weggelegd voor Rutten, die aangespeeld wordt door de Rooy, die na zijn tegenstander te hebben “gepoort” de bal goed terug legt. Het schot wordt goed tot corner verwerkt door de Maasdamse doelman.

De over de gehele wedstrijd genomen correct leidende arbiter Van Ekelenburg vestigt ook nog even de aandacht op zijn aanwezigheid. Na diverse keren van commentaar te zijn voorzien door beide coaches gaat hij afzonderlijk van elkaar met beide trainers de dialoog aan. Voeding voor de actie van de scheidsrechter ligt vooral in het feit dat beide assistent-scheidsrechters een paar keer een dubieus vlagsignaal afgaven. De tijd die Van Ekelenburg neemt voor zijn gesprekjes trekt hij er niet bij als extra tijd. Behalve de speaker van de thuisploeg is niemand daar echt rouwig om.

Voor BVCB zijn de komende twee weken van het grootste belang, wil het nog een rol van betekenis spelen dit seizoen. Komende zaterdag wacht het thuisduel tegen Hellevoetsluis, dat met drie punten voorsprong op de tweede plaats staat. Eerder dit seizoen keek BVCB in Hellevoetsluis met rust al tegen een 3-0achterstand aan, om uiteindelijk met 3-1 te verliezen.

Op 1 april wacht de uitwedstrijd tegen koploper Heerjansdam. Mocht het al nodig zijn, dan zal Boel er alles aan doen om zijn team op scherp te zetten, want eigenlijk moeten beide wedstrijden bij elkaar zes punten opleveren, anders lijkt de rol van BVCB uitgespeeld. Al weet je het in deze competitie, waar iedereen van iedereen lijkt te kunnen winnen, maar nooit…..

Opstelling BVCB: Wesley van der Molen, Eytan Scheimann, Dennis van der Haas, Robin van Willigen, Nick Mahieu, Jeffrey Bos, Yousif de Kock, Evan Blom (75’ Roy Eekman (82’ Nicky Walbeek)), Mike van der Steen, Rob Rutten, Michael de Rooy

Verslag: HP Goudappel                                      Foto's: Ron van Bekkum