Heerjansdam 1

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse D

29 oktober 2016 14:30

Kraak, S.C.

Op deze zaterdag de 29e oktober 2016 stond de laatste wedstrijd van de 1e periode in West 2e klasse D op de rol van de KNVB. Bij winst op koploper Heerjansdam kon door de mannen van BVCB een periodetitel op hun palmares worden bijgeschreven. Immers het verschil op de ranglijst was geslonken tot slechts 3 punten met een gelijk aantal doelpunten in de plus. Echter de zegekar bleef ongebonden en voor een triomftocht ditmaal ongebruikt door de 1-1 uitslag  na 90 spannende minuten. Heerjansdam consolideerde hiermee de eerste plaats positie in de competitie en pakte de periodetitel.

De aanhoudende nazomer, een enthousiaste schare publiek en het vooruitzicht op de decibellen verslindende huistroubadour vergezeld van de immens populaire loterij trekking stonden garant voor een spannende voetbalmiddag op de Sporthoek. Met mij hadden meerdere supporters een dejavu met de laatste speelronde in de 1e periode van het vorige seizoen. Ook toen, op die 31e oktober waren de verwachtingen hoog gespannen of het BVCB zou lukken tegen de latere kampioenen van de Feyenoord amateurs de eerste periodetitel in de wacht te slepen. Dat het dejavu zelfs zou voortduren tot na de wedstrijd, waarbij nogmaals het bezoekende elftal van de tegenstander op notabene ons hoofdveld de champagnekurken liet knallen, was bij de meeste blauw/wit aanhangers niet ingecalculeerd.

Melvin Boel startte de wedstrijd met de elf spelers die in de vorige competitieronde tegen Pelikaan hun taken gedisciplineerd hadden uitgevoerd wat had geresulteerd in een afgetekende 0-5 overwinning. Dat wil zeggen met de vertrouwde verdediging- en aanvalslinie en op het middenveld Evan Blom voor de nog licht geblesseerde Nick Walbeek. Direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Kraak werden de aanvallende intenties van beide ploegen duidelijk en dat maakte de wedstrijd voor de toeschouwers leuk om naar te kijken.

BVCB had binnen een tijdsbestek van 10 minuten al een viertal corners en een vrij trap mogen nemen maar ongelukkigerwijze werden de ballen niet hoger dan op kniehoogte de 16 binnengebracht. In de 2e helft werden betere voorzetten bij het vijandelijke doel afgeleverd, echter telkens ontbrak het onze voorwaartsen aan de juiste kop en/of sprongkracht om de bal te kunnen binnen koppen.

Een flinke streep door de tactische rekening was de snelle openingstreffer van Heerjansdam al in de 4e minuut van de wedstrijd. Volstrekt onnodig balverlies in onze laatste linie leidde dit doelpunt in en zorgde er voor dat Heerjansdam spits Ronald Ouwens vrij voor Wesley van der Molen kon worden gezet. In tegenstelling tot de vleugelspits met die moeilijke naam van de club uit Rotterdam Zuid wist Ouwens onze sluitpost wel te passeren om zo de 0-1 aan te tekenen.

Het was nog vroeg in de wedstrijd en BVCB liet zich door het doelpunt niet van de wijs brengen en ging op jacht naar de gelijkmaker. Een schot van Blom werd wederom tot corner verwerkt en  met een goed doorgekopte bal kon Rutten even later op weg naar de Heerjansdam keeper.

Maar hij speelde de bal net iets te ver voor zich uit ter illustratie van het wat onrustige en slordige spel van BVCB op dat moment van de wedstrijd.

In de 16e minuut heeft BVCB de gelijkmaker te pakken na goed doorzetten van De Rooy op rechts. Zijn strakke lage voorzet komt terecht in het doelgebied en kan nog net voordat een tegenstander in de buurt is door Rutten worden teruggetikt op de aanstormende Blom die met een strak en diagonaal schot de bal rechts in de hoek plaatst voor de 1-1. De jonge doelpuntenmaker brengt nieuwe aanvallende impulsen en heeft een uitstekend schot in de benen. Hij moet nog wel wat wennen minder vrijheid te hebben en in de organisatie spelend zijn taken uit te voeren, maar dat komt vanzelf wel goed als de trainer dit erin blijft hameren.

In het vervolg van de eerste helft blijft BVCB aanvallen en een handvol kansen van onder meer De Rooy en Rutten treft geen doel. De meest gevaarlijke aanval is in de 34e minuut als De Rooy weer vanaf rechts de recht voor het doel staande De Kock weet te bereiken die, terwijl hij ook zelf een schietkans heeft, de bal naar links doorschuift aan Mike van der Steen. Een snoeihard schot gaat vervolgens rakelings voorlangs het doel. Enkele ogenblikken later treft een vliegend schot van Nick Mahieu evenmin doel.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de nummer 11 van Heerjansdam, Louis Salacroup, in de eerste helft zijn medespeler Ricardo van der Stoep goed vrijspeelt maar ook diens schot zeilt over het doel van Van der Molen. In de tweede helft is de wedstrijd een ware veldslag geworden waar BVCB op zoek gaat naar een tweede treffer en de overwinning. Toch krijgt Heerjansdam in deze fase wat meer grip op de wedstrijd, alhoewel BVCB nog wel de nodige kansen weet te creëren.

Bij een bloedstollende scrimmage na een corner voor het doel van Heerjansdam in de 53e minuut van de wedstrijd weet niemand van BVCB een punt van de schoen tegen de bal te krijgen om zo het laatste tikje over de doellijn te geven. Gelukkig lukt dit wat later in de tweede helft wel als een inzet van Heerjansdam van onze doellijn wordt gehaald om erger te voorkomen.

Beide teams wisselen 2 spelers voor verse krachten maar het spelbeeld blijft hetzelfde met mogelijkheden voor beide doelen. Eerdergenoemde nummer 11 van de tegenstander komt nog oog in oog te staan met Van der Molen die de inzet keurig weet te pareren. Als Hartmans in een duel door zijn man naar de grond wordt getrokken, wordt hij tot ieders verbazing beloond met een vrije trap tegen op een gevaarlijke plek net buiten het strafschopgebied. De ingeschoten vrije trap is wel netjes tussen de palen maar zo onvoorstelbaar hoog zie je ze alleen genomen op het rugbyveld.

Het laatste fluitsignaal klinkt bij een 1-1 stand en zonder een periodetitel op het spel zouden we hebben kunnen leven met deze remise. Het is spijtig te moeten constateren dat BVCB wederom aan het kortste eind heeft getrokken maar het seizoen is nog lang en er is nog veel te winnen. Het is en blijft sport en zonder verliezers geen winnaars. Volgende week pakken we de draad weer op in een uitwedstrijd in en tegen Papendrecht.