Mannen zaterdag, 1, 2e klasse D

15 oktober 2016 15:00

Switser, P.H.J.

Pelikaan-BVCB: 0-5 (0-2)

BVCB 1: Tactiek en Instelling zorgen voor een gemakkelijke overwinning tegen Pelikaan.

Uw verslaggever voor vandaag had het voorrecht aanwezig te mogen zijn bij de wedstrijdbespreking van onze hoofdmacht.

Voor mij was dit niet de eerste keer, maar wat elke keer weer opvalt, is dat trainer Melvin Boel weet wat hij kan verwachten van een tegenstander en een tactiek uitstippelt. Daarna vraagt hij aan de spelers hoe die dan moet worden uitgevoerd. Vooral het hoe en waarom hoe je moet staan en lopen bij eigen balbezit en bij balbezit van de tegenstander wordt dan door de spelers zelf duidelijk beantwoordt. Goed om te zien dat de spelers zelf snappen waarom ze doen wat ze doen en daardoor ook kunnen anticiperen op veranderingen.

En dan is het des te mooier om te ervaren dat die tactiek in de wedstrijd ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd door de spelers. Vooral in de eerste helft zag je dat bij balbezit de spelers van Pelikaan eigenlijk niet wisten wat ze daarmee aan moesten. Na vijf minuten al maakte een speler van Pelikaan ruzie met zijn trainer over hun tactiek. Kun je nagaan !!

De wedstrijd begon vrij rustig met een compact staand Pelikaan en meer dan een rollertje va Rob Rutten richting de keeper van Pelikaan kon het eerste kwartier niet worden genoteerd. Aan de instelling van BVCB lag dat zeker niet. Daar waar er mogelijkheden waren, werd er feller op balbezit gejaagd dan de tegenstander uit Zwijndrecht.

Een beetje uit het niets in de 16e minuut dan toch de 0-1 voor de Hoeksenaren. Evan Blom, vandaag in de basis begonnen door afwezigheid van Nick Walbeek, neemt met zijn prima traptechniek een hoekschop welke door verdediger Christiaan Hartmans wordt ingekopt. Waar je zou verwachten dat Pelikaan daarna vanuit hun 5-3-2- opstelling een mannetje zou doorschuiven gebeurde dit niet. Het gevolg was dat er na de 0-1 eigenlijk de volgende 20 minuten niets gebeurde wat het vermelden waard is.

In de 35e minuut breekt dan, Man off the Match, Rob Rutten door in het midden en kan alleen onreglementair gestuit worden, gepaard gaand met een gele kaart voor de tegenstander. De te slappe vrije trap levert echter niets op. Toch slechts twee minuten later kan diezelfde Rob Rutten vlakbij het doel, vanaf de achterlijn nog voorzetten waar een attente Michael de Rooy een belangrijke 0-2 kan inkoppen. Het enige wat counterploeg Pelikaan hier in de eerste helft tegenover kan stellen is vlak voor het rustsignaal een uitval, waarbij gelukkig voor BVCB, Nick Mahieu op de doellijn kan redden.

Ook na de pauze was BVCB de bovenliggende ploeg en had mede dankzij een stabiele verdediging, Wesley van der Molen keepte foutloos, controle over de wedstrijd. Ook een dubbele wissel na een kwartier bij de thuisclub veranderde hier niets aan. BVCB creëerde wel kansen maar die werden niet benut. Ook waren er wat kansjes voor Pelikaan. Inmiddels was bekend geworden dat koploper Heerjansdam had verloren van Strijen. Op 29 oktober ontvangt BVCB die tegenstander met als inzet de 1e plaats op de ranglijst en natuurlijk de 1e periodetitel.

Gezien het wedstrijdbeeld was de 0-3 logisch, een voorzet in minuut 73 van Yousif de Kock werd afgemaakt door Rob Rutten. Diezelfde Rob Rutten maakte 5 minuten later de 0-4 na attent de bal te hebben afgepakt van een verdediger.

In minuut 87 nog een goede voorzet van de ingevallen Marvin Vogels welke door de overigens goed keepende Cas Hagman van Pelikaan niet goed wordt verwerkt. Vervolgens wordt de assist van de eveneens ingevallen Bob Verweij door Yousif de Kock tot 0-5 verheven. Dat daarna de ingevallen Robin van Willigen ook nog wilde scoren is logisch, maar zijn schot ging ver over.

De goed leidende scheidsrechter Switser vond het welletjes en floot direct na de 90 minuten voor het einde. Dat men bij Pelikaan vond dat ze twee strafschoppen hadden moeten krijgen deed aan de overwinning van BVCB niets af.

Over twee weken dus de clash tussen BVCB en Heerjansdam. BVCB moet dan winnen om de 1e periodetitel binnen te halen. Na afloop van die wedstrijd is er muzikaal vermaak met Arno Kolenbrander.

BVCB: Wesley van der Molen, Ethan Scheimann, Dennis van der Haas, Christiaan Hartmans, Nick Mahieu, Roy Eekman (83 Robin van Willigen), Yousif de Kock, Mike van der Steen, Rob Rutten, Evan Blom (71 Marvin Vogels), Michael de Rooy (78 Bob Verweij).

Uw gelegenheidsreporter: Theo Keijzer.

Fotograaf: Ronald Kroos