Mannen zaterdag, 1, 1e klasse/2e klasse E) winnaar C - winna nacompetitie

4 juni 2016 14:30

Duindam, R.M.C.

TAVV - BVCB 1 – 2 (1 - 0)

Na de eerste ronde Valken’68 te hebben uitgeschakeld, wacht BVCB de tweede ronde van de nacompetitie om een plaats in de eerste klasse. Daarin moet het in twee duels de strijd aangaan met TAVV, dat in de eerste ronde Piershil elimineerde. Op het zonovergoten complex Aardam-West wordt het eerste duel uitgevochten. Een duel waarin strijd en lange ballen de boventoon voeren en goed voetbal ver te zoeken is. BVCB kijkt lang tegen een achterstand aan, maar trekt ver in blessuretijd de verdiende winst naar zich toe.

In Ter Aar is men al voortvarend van start gegaan om het complex in gereedheid te brengen voor het seizoen 2016-2017. Het hoofdveld is volledig op de schop gegaan, vandaar dat er voor de wedstrijd tegen BVCB moet worden uitgeweken naar het kortgeschoren bijveld. Rondom het veld heeft een behoorlijk aantal toeschouwers een plekje ingenomen in de brandende zon. Wellicht dat de plotseling zo hoog gestegen temperatuur mede debet is aan de matige pot voetbal die deze toeschouwers krijgen voorgeschoteld.

In de voorbereiding richting het tweeluik met TAVV heeft Melvin Boel zijn spelers geïnstrueerd dat het spel van de tegenstander veelal berust op de diepe bal en de snelle omschakeling van achteruit. Een spelwijze waar BVCB het over algemeen niet zo op heeft en in veel gevallen meegaat in deze spelwijze, wat weer ten koste gaat van het eigen spel waarin het zo goed kan zijn. Al heel snel wordt duidelijk dat Boel zijn huiswerk weer goed op orde heeft. De thuisclub hanteert inderdaad veelvuldig de lange bal van achteruit en heeft het principe van “weg-is-weg” hoog in het vaandel staan.

BVCB heeft het daar in het eerste half uur moeilijk mee. In die zin dat het zelf niet aan voetbal toekomt. Combinaties lukken veelal niet, de tweede bal wordt niet gewonnen en passes komen eerder niet dan wel aan. In de dertiende minuut komt het ook nog op een achterstand te staan. Yannick Otto mag vanaf links met zijn linkerbeen een vrije trap het zestienmetergebied in draaien. Daar komt de bal bij de volledig vrijstaande Jesse Modderaar, die met enig fortuin de bal achter de verraste Wesley van der Molen kan werken. Tekenend voor de offensieve kracht (of juist het ontbreken hier van) van TAVV is dat Van der Molen over de gehele wedstrijd niet één redding hoeft te verrichten. Dit geldt overigens ook, zij het in iets mindere mate, voor zijn collega aan de overkant. Keeper Bart Vis hoeft in de eerste helft ook amper handelend op te treden, maar dit was met name in het laatste kwartier van de eerste helft, het gevolg van het missen van de kansen die BVCB toch krijgt.

Het is wachten tot het eerste kwart van het duel is verstreken, alvorens BVCB de eerste goede aanval weet op te zetten. Kevin Paqué speelt over links zijn man goed voorbij om vervolgens een goede voorzet af te geven. Ter hoogte van de tweede paal kan Yousif de Kock de bal op zijn hoofd nemen. De kopbal mist echter de juiste precisie en verdwijnt na een flinke stuit voorbij de verste paal. Tien minuten later is de volgende kans voor Mike van der Steen, die een door Michael de Rooy doorgekopte bal direct op zijn slof neemt. Het schot verdwijnt net naast het doel van Vis. Vlak daarvoor ontsnapt BVCB aan een tegendoelpunt, dat zomaar had kunnen vallen. Net als bij de 1 – 0 komt het gevaar voort uit een vrije trap vanaf links. Nu is Otto zelf het eindstation en is het voor BVCB maar goed dat de opgekomen verdediger de bal slechts schampt met het hoofd, waardoor de bal ver naast gaat.

De beste Hoekse aanval ontvouwt zich in de laatste minuut van de eerste helft. Eytan Scheimann, die samen met Roy Eekman als enige de eerste helft een dikke voldoende scoort, zet een goede aanval op met De Kock, die de bal na een goede passeeractie weet voor te zetten. In de doelmond is er echter geen Hoeksenaar , die van dichtbij Vis kan verrassen.

In de tweede helft moet BVCB minimaal op zoek naar de gelijkmaker. Vriend en vijand zijn al lang tot de conclusie gekomen dat BVCB beschikt over de beste ploeg. Het lukt de pupillen van Boel om TAVV van zich af te houden, maar de dadendrang naar voren laat nog steeds te wensen over. Naar mate de tijd gaat verstrijken wordt het aantal lange ballen vanaf de eigen helft groter en groter. Door het ontbreken van de geschorste Christiaan Hartmans komen de lange trappen veelvuldig van Van der Molen, zoekend naar zijn lange maatje De Rooy die de ballen moet doorkoppen of doorspelen.

Het eerste gevaar van Hoekse zijde komt voort uit een goed genomen vrije trap van Rob Rutten; de bal suist een metertje over. Het is één van de weinige vrije trappen die goed genomen worden door BVCB. In de eerste helft komen een drietal vrije trappen niet verder dan de muur.

BVCB heeft het dus moeilijk met het stugge verweer van de ploeg uit Ter Aar. De creativiteit ontbreekt om een passend antwoord te vinden. Vooral in de eerste helft, maar ook nog in een deel van de tweede, is het Hoekse middenveld te dun bezet. Eekmans neemt de defensieve rol voor zijn rekening en steunt zijn verdediging. Rutten en Van der Steen sluiten al heel snel aan bij hun tweemans voorhoede , waardoor het vaak lijkt alsof BVCB met een 5-1-4 opstelling speelt.

Rond de zeventigste minuut krijgt BVCB een tegenslag te verwerken. In een duel om de bal wordt Koen Mooij-spelend als vervanger van Hartmans-flink geraakt op het borstbeen. Mooij, die wel tegen een stootje kan, wordt langdurig verzorgd door Jan Wiegman, maar moet uiteindelijk toch de handdoek gooien. De aan het eind van het seizoen naar Rozenburg vertrekkende Nick de Bil is zijn vervanger. Paqué neemt de positie van Mooij in. Met deze wijzigingen schakelt BVCB over op 4-3-3 en kan het de tegenstander nog meer onder druk gaan zetten in de zoektocht naar de gelijkmaker.

Het is lang wachten maar de 1 – 1 komt er uiteindelijk toch. Een slecht genomen corner vanaf de rechterkant van het veld, kan in tweede instantie alsnog goed worden ingebracht. De bal vliegt over alles en iedereen heen en komt op de linkerkant terecht bij De Kock. De Hoekse aanvaller legt de bal terug op Mike van der Steen, die met een welgemikt schot de bal op schitterende wijze in de rechterbovenhoek doet belanden. Er zijn dan officieel nog slechts drie minuten te spelen, maar het spel heeft meerdere keren vrij lang stil gelegen om, naast de blessure van Mooij, meerdere blessurebehandelingen mogelijk te maken. De vraag is hoeveel extra tijd er staat op het horloge van de goed leidende scheidsrechter Duindam. De leidsman zal uiteindelijk maar liefst 10 minuten speeltijd toevoegen aan de reguliere 90. In die extra tijd weet TAVV één keer de Hoekse verdediging aan het wankelen te krijgen. Met enig fortuin kan de rappe Yassine El Mariami Dennis de Haas zijn hielen laten zien. Maar de Hoekse aanvoerder weet zijn opponent alsnog te achterhalen en met een gedurfde sliding een halt toe te roepen. Even lijkt Duindam de actie van Van der Haas met een strafschop te bestraffen, maar de arbiter toont El Mariami de gele kaart vanwege een schwalbe. Met name van Ter Aarse zijde kon niet iedereen deze beslissing waarderen.

Het duel bevindt zich al ver in de blessuretijd, zegge en schrijve de 97e(!) minuut, als BVCB de winnende treffer weet te produceren. De treffer komt op naam van De Rooy, die niet een van zijn beste optredens heeft deze zaterdag, maar wel het goudhaantje wordt. Een hoge bal valt loodrecht naar beneden en komt op het hoofd van De Rooy. De lange spits benut zijn lengte ten volle, timet uitstekend en slaat de bal met zijn hoofd in de verre hoek buiten het bereik van de aan de grond genagelde doelman Vis.

Na exact honderd minuten spelen mag BVCB de winst begroeten en kan het zich gaan opmaken voor de return in Bergschenhoek. De Hoeksenaren mogen deze voorsprong niet meer uit handen geven en zullen aanstaande dinsdag de plaats in de finale moeten zeker stellen. In één finalewedstrijd op een nader te bepalen neutraal terrein zal de strijd worden aangebonden met de winnaar van Westlandia – RCL. De Westlanders hebben zaterdag reeds goede zaken gedaan door in Leiderdorp een 0-3 overwinning te boeken.

Opstelling BVCB: Wesley van der Molen, Eytan Scheimann, Dennis van der Haas, Koen Mooij (71’ Nick de Bil), Robin van Willigen, Roy Eekman (84’ Alex de Ronde), Yousif de Kock, Kevin Paqué, Michael de Rooy, Rob Rutten (79’ Rany Skaff), Mike van der Steen

Verslaggever: HP Goudappel                        Foto's: Ron van Bekkum