Berkel 2

Mannen zaterdag, 3, 3e klasse D

2 april 2016 15:15

Teeuwen, B.A.

Trainer Rob Lexmond noemde de tegenstander in een moment van ontlading na de openingstreffer “k**-ploeg”, maar bedoelde een ploeg waartegen het moeilijk voetballen is. Een ploeg met een ijzersterk, compact 5-mans middenveld die alle aanspeelpunten van de tegenstander zodanig afschermt, dat de verdedigers niet anders kunnen dan de bal achterin rondspelen, zoekend naar oplossingen die slechts in geringe mate voorhanden zijn.
En dat is wat er gebeurde in de eerste helft. BVCB had klaarblijkelijk niet op zo’n felle tegenstand gerekend. Met enige arrogantie (wij staan bovenaan de ranglijst) was het aan de wedstrijd begonnen en dacht dit varkentje wel even te zullen wassen. Het permitteerde zich een speltempo waarvoor FC Avondrood zich nog zou schamen en qua beleving was er ook nogal wat aan te merken op de thuisspelende ploeg.
Een enkele mogelijkheid deed zich zo af en toe wel voor, maar vaak verdwaalde BVCB in het labyrint dat door de gasten vakkundig op het middenveld was gecreëerd. Roland Nederstigt zag de bal naast het doel verdwijnen toen hij het van afstand probeerde. En toen waren er al 24 minuten verstreken. 24 minuten waarin er nog NIKS gebeurd was en de toeschouwers zich afvroegen waar ze nou eigenlijk naar stonden te kijken.
Drie minuten daarna zowaar een vlotte combinatie waar de gehele Bergschenhoekse voorhoede, Roy van Bragt, Brian Lexmond en Bram Spuijbroek bij betrokken was. Laatst genoemde kwam net een fractie te laat om het de Berkelse doelman moeilijk te maken.
Luc de Hoog bediende dezelfde Bram even later middels slimme dieptepass, waarna ook die aanval meteen eindigde. Een kopbal van Brian Lexmond kon de doelman niet van zijn stuk brengen en een kopbal (!) van Raymond Dickhoff passeerde de kruising op slechts enkele centimeters, hetgeen in de 39ste minuut door Brian werd nagedaan.
Ondanks het slechte voetbal in de eerste helft moet gezegd worden dat BVCB achterin helemaal niks weg gaf. De gasten waren gekomen om te verdedigen en met 2 spitsen te profiteren van de fouten die er eventueel gemaakt zouden worden door de gastheren. Maar…voordat de verdedigers van BVCB een fout maakten, maakten hun die fout dus niet (Ziezo…..hebben we bij deze ook Cruijff even herdacht) en bleef het gewoon 0 – 0 tot aan de rust.

In de tweede helft ging het stukken beter met BVCB. Vanaf minuut 46 verlegde BVCB de frontlinie een flink stuk naar voren. Er werd louter op de helft van de tegenstander gevoetbald en het tempo werd opgeschroefd. Al snel bleek dat de Berkelaren hun geliefde spel van de eerste helft niet voort konden zetten. Veel energie bleek er verbruikt in de eerste 45 minuten en de kansen kwamen er voor de thuisspelende partij. Bram Spuijbroek, met zijn stoïcijnse manier van voetballen, legde de bal terug op Ruben Mos, die haalde uit, maar trof de vuist van de doelman die gestrekt naar de doelhoek moest om onheil af te wenden. De corner die door Raymond Dickhoff genomen werd, leverde een onoverzichtelijke situatie op in het doelgebied, waarna, na twee zinderende minuten, de bal uiteindelijk paniekerig over de achterlijn werd gewerkt door een Berkelaar. Weer een corner dus, welke ook weer geen doelpunt tot gevolg had.
Ook Berkel mocht een corner nemen, nadat de BVCB-verdediging een opkomende middenvelder permissie had gegeven om de achterlijn te halen. Om een voorzet ze voorkomen was een tikje over de achterlijn de enige oplossing gebleken.
De bal draaide keurig richting doel en het was omdat een vrijstaande Berkelaar de bal over het doel kopte, anders had BVCB, tegen de verhouding in, nog op achterstand gekomen ook.
De beloning voor BVCB na het harde werken in de tweede helft kwam in de 66ste minuut.  Koen Ripping bediende Brian Lexmond die van dichtbij de doelman kansloos liet.
Twee minuten daarna nam Ruben Mos een corner vanaf de linkerzijde. David van de Sluijs was zoals altijd in dit soort situaties mee naar voren gegaan en kopte de bal naar Bram die zich vlak voor het doel bevond. De doelman was alert.
Dat was hij niet, toen hij de bal mee wilde geven aan een verdediger, maar Brian Lexmond over het hoofd zag. Toch niet zo’n klein ventje zou je zeggen. Brian zag dat Raymond Dickhoff zich op een plek bevond waarvan je weet dat Raymond wel eens zou kunnen gaan scoren. En dat deed ie ook. Een prachtig schot vanaf een meter of 15 en de keeper was kansloos.
Berkel was moe en verslagen. Ruben Mos, die daarvoor een kans had gemist velde het eindvonnis tien minuten voor sluitingstijd.
En zo bleek ook deze middag weer dat BVCB 3 niet afhankelijk is van slechts één of twee spitsen, maar dat ook het middenveld scorend vermogen heeft.
Toch kwam er nog een (te) late tegenstoot. Terwijl het uurwerk al 90 minuten aangaf, en langs de kant van het veld de bidons en de waterzak werden leeg gekieperd, maakte de Berkelaren nog een doelpunt. Maar ter zake deed dat uiteraard niet meer.